Obama uistil Netanjahua, že USA stoja stále pevne na strane Izraela

NETKY.SK • 25 November 2013, 08:35 • 2 min
Obama uistil Netanjahua, že USA stoja stále pevne na strane Izraela

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa v nedeľu telefonicky spojil s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ubezpečil ho, že Spojené štáty aj po dosiahnutí dohody o jadrovom programe Iránu stoja pevne na strane židovského štátu, ktorý má dobrý dôvod byť skeptický ohľadom zámerov Teheránu.

slovakia

left justify in out

Nasledujúce mesiace treba využiť na nájdenie trvalého riešenia, ktoré by rozptýlilo obavy zahraničia z jadrového programu Teheránu, povedal Obama podľa oznámenia Bieleho domu. "Obaja predstavitelia potvrdili svoj spoločný cieľ zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest novinárom na palube prezidentského lietadla Air Force One, ktorým sa Obama po telefonáte presunul na stranícku akciu na západnom pobreží USA. Obama ďalej vyslovil želanie, aby Spojené štáty a Izrael okamžite začali konzultácie s cieľom dosiahnuť komplexné riešenie.

Podľa dohody Irán na šesť mesiacov zastaví obohacovanie uránu na úroveň 20 percent, v iných oblastiach svojho jadrového programu však bude môcť pokračovať. Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko (skupina P5+1) sa zaviazalo že v priebehu týchto šiestich mesiacov nebudú na Irán uvaľovať nové sankcie a zmiernia niektoré opatrenia, ktoré voči tejto blízkovýchodnej krajine v minulosti zaviedli.

Dohodu západných krajín s Iránom, dosiahnutú v noci na nedeľu na rokovaniach v Ženeve, označil Netanjahu za "historický omyl". Irán podľa neho urobil malé ústupky, zatiaľ čo vyjednávači západných krajín poľavili v tlaku na Teherán tým, že zrušili niektoré sankcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona