Obama: Údajný chemický útok vyvoláva veľké znepokojenie

NETKY.SK • 23 August 2013, 14:36 • 2 min
Obama: Údajný chemický útok vyvoláva veľké znepokojenie

LONDÝN - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí zistiť viac o tom, či pri konflikte v Sýrii boli použité chemické zbrane. V rozhovore pre televíziu CNN tiež vyzval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby umožnila úplné vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

"Čo sme videli, naznačuje, že je to jasne veľká udalosť vyvolávajúca veľké znepokojenie," povedal Obama v súvislosti s obvineniami opozície, že sýrska armáda tento týždeň pri útoku pri Damasku použila jedovatý plyn. USA sa prostredníctvom OSN snažia dosiahnuť, aby sýrska vláda umožnila vyšetrovanie miesta údajného chemického útoku, uviedol Obama. Spoluprácu však podľa neho vzhľadom na konanie Damasku v minulosti neočakávajú.

Obama dodal, že obete i finančné náklady pokračujúcej vojny v Afganistane poukazujú na potrebu dávať si pozor na to, aby sa nepostupovalo vpred prirýchlo. "Predstava, že USA môžu nejako vyriešiť niečo, čo je zložitým problémom medzi náboženskými skupinami vnútri Sýrie, je niekedy zveličená," vyhlásil. Británia sa domnieva, že Asadove sily sú zodpovedné za útoky chemickými zbraňami na povstalcami ovládaných predmestiach Damasku, uviedol dnes britský minister zahraničných vecí William Hague. Sýrska vláda podľa neho "niečo skrýva".

"Viem, že niektorí ľudia vo svete by radi povedali, že toto je nejaká konšpirácia vytvorená opozíciou v Sýrii. Myslím si, že pravdepodobnosť toho je mizivo malá, a preto sa domnievame, že je to chemický útok Asadovho režimu," vyhlásil Hague. Šéf britskej diplomacie tiež varoval, že inšpektori OSN musia dostať rýchlo prístup k miestu údajného útoku, pretože dôkazy by mohli byť znehodnotené alebo ukryté zodpovednými.

Británia preto plánuje ešte na dnes naliehavé rozhovory s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym a šéfom katarskej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies