Obama údajne chce za nového šéfa Fed-u Lawrenca Summersa

NETKY.SK • 13 September 2013, 11:12 • 2 min
Obama údajne chce za nového šéfa Fed-u Lawrenca Summersa

TOKIO - Prezident USA Barack Obama chce vymenovať bývalého ministra financií Lawrenca Summersa za šéfa amerického Federálneho rezervného systému (Fed).

slovakia

left justify in out

Napísal to vo svojom piatkovom vydaní japonský denník Nikkei. Denník, ktorý citoval nemenované zdroje, vo svojej japonskej verzii napísal, že Obama je "v záverečnej etape" a smeruje k nominácii Summersa. Vo svojom anglickom vydaní denník uviedol, že prezident "smeruje" k Summersovej nominácii už v závere budúceho týždňa.

Diskusia vo Washingtone sa sústreďuje na to, či si za nástupcu Bena Bernankeho Obama vyberie Summersa alebo terajšiu zástupkyňu šéfa Fed-u Janet Yellen. Funkčné obdobie Bernankeho sa končí v januári. Vymenovanie nového šéfa centrálnej banky USA musí schváliť Senát amerického Kongresu. Denníky New York Times a Washington Post tento mesiac uviedli, že Obama je silne naklonený nominácii Summersa. 

Republikánsky senátor Johnny Isakson v utorok vyjadril obavy z nominácie Summersa, ale nepovedal, že s tým nebude súhlasiť. Mnohí senátori, hlavne demokrati, Summersa kritizovali za to, že zmiernil reštrikcie v bankovom sektore a nereguloval trh s derivátmi, keď bol v 90. rokoch za prezidenta Billa Clintona ministrom financií. Denník Nikkei uviedol, že oznámenie rozhodnutia Bieleho domu v otázke nominácie nového šéfa Fed-u sa očakáva už v závere budúceho týždňa po zasadaní centrálnej banky USA, ktoré bude v utorok a stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies