Obama tento rok stiahne z Afganistanu pravdepodobne 10.000 vojakov

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 08:40 • 2 min
Obama tento rok stiahne z Afganistanu pravdepodobne 10.000 vojakov

Obama tento rok stiahne z Afganistanu pravdepodobne 10.000 vojakov

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama podľa očakávaní v stredu oznámi, že USA stiahnu tento rok z Afganistanu približne 10.000 vojakov. Informoval o tom dnes zdroj z amerického ministerstva obrany.
      V lete by malo z Afganistanu odísť asi 5000 amerických vojakov, druhú brigádu podobnej veľkosti by mali stiahnuť do konca roka, uviedol zdroj pre tlačovú agentúru Associated Press. Obama podľa neho tiež zvažuje časový plán odchodu 20.000 ďalších vojakov, ktorých vyslal do Afganistanu vlani ako posily v boji proti Talibanu.
      Biely dom dnes oznámil, že Obama vystúpi s prejavom o svojom pláne v stredu večer o 20.00 h washingtonského času (štvrtok 02.00 h SELČ).
      Obama sa v rámci konzultácií pred rozhodnutím dnes stretol s ministrom obrany Robertom Gatesom a ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou. Prezident je pod tlakom časti kongresmanov i verejnosti, aby začal vojakov z Afganistanu sťahovať, zatiaľ čo armáda dáva prednosť pomalšiemu, postupnému odchodu jednotiek.
      Gates, ktorý budúci týždeň odchádza z funkcie, zdôraznil, že Obama musí pri rozhodnutí zohľadniť aj domáce záujmy. "V Kongrese je mnoho výhrad k vojne v Afganistane a našej úrovni angažovanosti. Starosti majú aj Američania, ktorí toho majú dosť po desaťročí vojny," povedal Gates.
Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona