Obama: Spojené štáty a arabské krajiny musia prekonať desaťročia nedôvery

NETKY.SK • 20 Máj 2011, 06:22 • 2 min
Obama: Spojené štáty a arabské krajiny musia prekonať desaťročia nedôvery

Obama: Spojené štáty a arabské krajiny musia prekonať desaťročia nedôvery

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama predniesol dnes zásadný prejav o americkej zahraničnej politike na Blízkom východe, v ktorom vyjadril podporu Spojených štátov prudkým zmenám, vyvolaným masovými protestami.
      Obama tiež oznámil nový program ekonomickej pomoci pre Egypt a Tunisko, vrátane odpustenia egyptského dlhu za miliardu dolárov. Poznamenal, že obe krajiny môžu byť príkladom prebiehajúcej transformácie.
      Šéf Bieleho domu ocenil demokratické hnutie v arabskom svete a nazval ho "arabskou jarou", ktorú prirovnal k americkej revolúcii - boju za nezávislosť v druhej polovici 18. storočia.
      V dlhoočakávanom prejave o situácii v regióne a nádejách spojených s povstaniami v arabskom svete Obama povedal, že Spojené štáty majú "historickú príležitosť" a šancu ukázať, že dôstojnosť pouličného predavača v Tunisku si cenia väčšmi ako surovú moc diktátora.
      Obama sa prihováral za náboženskú toleranciu aj v islamskom svete. Ďalšiu výzvu podľa jeho slov predstavujú ekonomické problémy regiónu, ktorého najsilnejším potenciálom sú ľudia. Obama informoval o ďalšej pomoci západných krajín; touto problematikou sa bude zaoberať i summit krajín G8 na budúci týždeň vo Francúzsku.
      Americký prezident zdôraznil, že Spojené štáty a arabské krajiny musia pracovať na tom, aby prekonali desaťročia nedôvery a mohla sa tak pre región vytvárať lepšia budúcnosť. Obama pripomenul, že ak sa nepodarí zmeniť prístup, hrozí "prehlbovanie špirály rozporov" medzi USA a moslimským spoločenstvom.
Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies