Obama: Spojené štáty prijímajú svoj diel zodpovednosti za zmeny klímy

NETKY.SK • 30 November 2015, 14:08 • 2 min
Obama: Spojené štáty prijímajú svoj diel zodpovednosti za zmeny klímy

PARÍŽ - Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty - ako druhý najväčší producent skleníkových plynov - prijímajú svoj diel zodpovednosti za klimatické zmeny a sú pripravené zapojiť sa do boja proti globálnemu otepľovaniu.

slovakia

left justify in out

Obama však zdôraznil, že opatrenia, ktoré svet v tomto smere prijme, nesmú ísť na úkor ekonomického rastu, uviedla agentúra Reuters.

 

"USA nielen chápu svoju úlohu pri vzniku tohto problému, ale prijímame aj svoju zodpovednosť niečo v tomto smere urobiť," vyhlásil šéf Bieleho domu na úvod veľkej medzinárodnej konferencie klimatických zmenách, ktorá sa dnes začala v Paríži.

 

Obama vo svojom vystúpení varoval, že klimatické zmeny môžu ovplyvniť 21. storočie dramatickejšie než iné hrozby, ktorým čelí súčasný svet. Varoval, že ak sa nepodarí výrazne obmedziť emisie skleníkových plynov, môže to viesť k nepredvídateľným dôsledkom, medziiným k masovým presunom obyvateľstva z oblastí najviac postihnutých dôsledkami otepľovania.

 

Prezident USA označil parížsku konferenciu za "akt odporu" a odhodlania medzinárodného spoločenstva po teroristických útokoch vo francúzskej metropole z 13. novembra. Ocenil pritom Francúzsko za to, že napriek útokom neustúpilo od zorganizovania klimatických rozhovorov.

 

Klimatické rokovania OSN v Paríži (COP21) budú vo francúzskej metropole do 11. decembra. Ich cieľom je dospieť k historickej dohode o obmedzení emisií skleníkových plynov a zmiernení globálneho otepľovania. Na podujatí sa okrem 151 šéfov štátov a vlád celkovo zúčastní aj vyše 40.000 delegátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies