Obama sľubuje vypátranie páchateľov útokov v Bostone

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 07:06 • 2 min
Obama sľubuje vypátranie páchateľov útokov v Bostone

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Barack Obama v pondelok potvrdil, že zatiaľ nie je známe, kto by mohol stáť za výbuchmi na maratóne v Bostone, vyjadril však presvedčenie, že páchatelia budú vypátraní a potrestaní.

slovakia

left justify in out

 V rámci prvého vystúpenia po udalosti naznačil, že išlo zrejme o vopred naplánovaný čin, hoci ho priamo nenazval teroristickým útokom.

"Zatiaľ nemáme všetky odpovede. Stále nevieme, kto to urobil alebo prečo," uviedol Obama v krátkom vyhlásení z Bieleho domu, ktoré odvysielali americké televízie. Američanom pritom prisľúbil, že "zodpovední jednotlivci alebo skupiny naplno pocítia ruku spravodlivosti". Prezident predstúpil pred kamery pomerne krátko po incidente, čo médiá dávajú do súvislosti s tvrdeniami kritikov, podľa ktorých v minulosti reagoval pomaly. Biely dom ešte predtým vyhlásil, že Obama situáciu pozorne sleduje a orgánom v Bostone je pripravený poskytnúť "všemožnú pomoc". Pred samotným brífingom prezidenta informovali o aktuálnom vývoji riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller a ministerka vnútornej bezpečnosti Janet Napolitanová. Súčasťou bezpečnostných opatrení po výbuchoch bolo sprísnenie ochrany významných objektov v krajine vrátane Bieleho domu. 

"Je to hrozný deň pre Boson," uviedol guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick. Americký minister spravodlivosti Eric Holder už nariadil príslušným úradom vrátane FBI, aby incident riadne vyšetrili. Ostatné americké metropoly vrátane hlavného mesta Washington ale aj najľudnatejšieho New Yorku zvýšili bezpečnostné opatrenia pre obavy, že podobné útoky by mohli zasiahnuť aj ich obyvateľov. 

Bostonom v pondelok otriasli tri výbuchy, ktoré zasiahli účastníkov maratónu v uliciach mesta a budovu jednej z miestnych knižníc. Informujú o tom americké médiá, podľa ktorých pravdepodobne ide o sériu teroristických útokov. Spravodajský portál CNN uvádza, že prvé dva výbuchy nastali na námestí Copley Square, v blízkosti cieľa maratónu s niekoľkotisícovou účasťou, kde sa v tom čase nachádzali davy divákov. Bomby podľa neho usmrtili dvoch ľudí a desiatky ďalších zranili. V bostonských nemocniciach údajne ošetrili najmenej 110 ľudí vrátane ôsmich detí, pričom najmenej osem pacientov sa nachádzalo v kritickom stave. Explózia v Prezidentskej knižnici Johna F. Kennedyho nikoho nezranila. Nemenovaný predstaviteľ amerických spravodajských služieb, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AP, informoval o zneškodnení ďalších dvoch náloží neďaleko miesta prvých výbuchov. 

Svedkovia uvádzajú, že medzi účastníkmi maratónu vypukla panika, zatiaľ čo miestne médiá informovali o evakuácii priľahlého hotela a sprísnení bezpečnostných opatrení v ostatných častiach Bostonu. Podobným spôsobom na výbuchy zareagovali aj v iných amerických mestách vrátane New Yorku a Washingtonu. Federálny letecký úrad vyhlásil priestor nad miestom incidentu za bezletovú zónu. Na pomoc polícii v Bostone pritom povolali príslušníkov Národnej gardy štátu Massachusetts. 

Bostonský maratón sa koná pravidelne od roku 1897 a bežne priláka tisíce bežcov z celého sveta, ktorých pozdĺž trasy povzbudzuje zhruba pol milióna divákov. Tento rok sa do maratónu zapojilo približne 27-tisíc súťažiacich vrátane viacerých Slovákov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona