Obama sľuboval koniec vojny v Afganistane: Do roku 2017 tam chce ponechať tisíce vojakov

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:18 • 2 min
Obama sľuboval koniec vojny v Afganistane: Do roku 2017 tam chce ponechať tisíce vojakov

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama by mal dnes oznámiť zmenu stratégie v Afganistane, kde chce najnovšie ponechať 5500 amerických vojakov až do svojho odchodu z funkcie začiatkom roka 2017. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných členov Obamovej vlády.

slovakia

left justify in out

Potvrdenie tejto informácie by podľa AP znamenalo, že americký prezident upúšťa od zámeru ukončiť vojnu v Afganistane pred zavŕšením svojho funkčného obdobia, ako údajne sľuboval. Obama pritom ešte v decembri oznámil ukončenie bojovej misie v Afganistane.

 

Pôvodný plán Washingtonu predpokladal stiahnutie takmer všetkých amerických vojakov z Afganistanu do konca roka 2016, vojenskí predstavitelia však podľa AP už niekoľko mesiacov tvrdia, že tamojšie sily naďalej potrebujú podporu, aby odrazili opätovný vzostup hnutia Taliban a zachovali stav, ktorý je výsledkom 14-ročného krviprelievania a miliardových výdavkov zo strany USA.

 

Podľa citovaných zdrojov by mal Obama oznámiť, že terajších 9800 amerických vojakov zostane v Afganistane aj počas väčšiny budúceho roka, na čo sa v roku 2017 zníži na 5500 tempom, ktoré určia príslušní velitelia. Takýto postup naznačujú americkí predstavitelia už niekoľko týždňov s tým, že podmienky v Afganistane sa od pôvodného rozhodnutia Obamu o sťahovaní vojakov spred vyše dvoch rokov zmenili, dodáva AP.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies