Obama skritizoval Netanjahuov prejav ako nič nové

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 16:07 • 2 min
Obama skritizoval Netanjahuov prejav ako nič nové

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama reagoval ostro na prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorom kritizoval jeho politiku smerom k Iránu.

slovakia

left justify in out

V prejave ku Kongresu Netanjahu varoval, že v súčasnosti prerokúvaná dohoda o iránskom jadrovom programe by mohla skôr "vydláždiť cestu pre bombu", ako ju zablokovať. Obama však povedal, že izraelský premiér neponúkol žiadnu alternatívu. "Alternatívou, ktorú premiér ponúka, je žiadna dohoda, pričom v tomto prípade Irán okamžite začne pokračovať vo svojom programe," povedal Obama. Sankcie samotné sú podľa neho bez ponúknutia alternatívnej cesty nedostačujúce.

 

Ďalší vplyvní demokrati a Irán Netanjahua rovnako kritizovali. Návšteva izraelského lídra bola od začiatku kontroverzná, pretože ho pozval republikánsky predseda Snemovne reprezentantov bez konzultácie s Bielym domom. Obama oznámil, že sa s Netanjahuom počas jeho návštevy nestretne, keďže sa odohráva príliš blízko k dátumu izraelských volieb. Rokovania o jadrovom programe Teheránu sa blížia k rozhodujúcemu termínu, keďže koncom marca má byť dosiahnutá rámcová politická dohoda. 

 

Počas najočakávanejšieho prejavu zahraničného lídra v americkom Kongrese za posledné roky Netanjahu povedal, že iránsky režim je "rovnako radikálny, ako aj vždy bol" a je "hrozbou pre celý svet". Teherán bude podľa neho vždy nepriateľom Ameriky a varoval preto USA pred spoluprácou s krajinou s "hlboko zakoreneným militantným islamom". Pokiaľ teraz prerokúvanú dohodu Irán akceptuje, mu nezabráni mu to, aby vyrobil jadrové zbrane, ale naopak "vydláždi cestu pre bombu", tvrdí izraelský líder. 

 

Netanjahu sa sporí s Obamovou administratívou pre rokovania s Iránom o jeho jadrovom programe a chce za každú cenu dosiahnuť zablokovanie možnej dohody s Teheránom. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona