Obama si vymenil listy s novým iránskym prezidentom

NETKY.SK • 16 September 2013, 08:38 • 2 min
Obama si vymenil listy s novým iránskym prezidentom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama si vymenil korešpondenciu s novou hlavou Iránu Hasanom Rúháním. Šéf Bieleho domu to potvrdil v nedeľňajšom rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News. Podľa pozorovateľov ide o znak, že Washington je s novou administratívou islamskej republiky za istých okolností ochotný rokovať.

slovakia

left justify in out

"Ozval sa mi. Nerozprávali sme sa - priamo," pripustil Obama. Na otázku, či jeho komunikácia s Rúháním prebehla formou listov, prezident odpovedal "áno." Obama však iránsky režim varoval, že nukleárne zbrane sú "oveľa vážnejšou témou" ako chemické zbrane údajne použité v Sýrii. "Ohrozenie... Izraela, ktoré predstavuje nukleárny Irán, je pre nás oveľa vážnejšia otázka," vyhlásil. 

Irán odmieta zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je výlučne mierového charakteru a má preto naň právo. Doterajšie rokovania medzi Teheránom a skupinou svetových mocností zatiaľ nepriniesli žiadny výsledok a viedli k prijatiu už štyroch sérií sankcií voči Teheránu. Nový iránsky prezident Rúhání tiež vyhlásil, že Teherán je pripravený na "seriózne" rokovania s medzinárodným spoločenstvom. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií. Irán bude preto podľa neho postupovať "transparentnejšie, aby preukázal, že jeho aktivity spadajú do rámca medzinárodných pravidiel". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies