Obama si uctil obete vojenského režimu v Argentíne

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 18:24 • 2 min
Obama si uctil obete vojenského režimu v Argentíne

BUENOS AIRES - Americký prezident Barack Obama si dnes v sprievode svojho argentínskeho náprotivku Mauricia Macriho uctil obete vojenského režimu, ktorý si v rokoch 1976-1983 vyžiadal tisíce obetí.

slovakia

left justify in out

Obama navštívil Pamätný park v Buenos Aires, kde obaja lídri spustili na hladinu rieky La Plata biele vence, informuje agentúra AP.

 

Obamova dvojdňová návšteva Argentíny sa kryje s dnešným 40. výročím štátneho prevratu, ktorým došlo v tejto juhoamerickej krajine k nastoleniu represívnej vlády pravicovej vojenskej junty, spočiatku podporovanej aj Spojenými štátmi. Táto skutočnosť vyvoláva medzi Argentínčanmi zmiešané emócie.

 

Šéf Bieleho domu v stredu vyhlásil, že jeho administratíva odtajní ďalšie tajné dokumenty americkej armády a rozviedky týkajúce sa úlohy Washingtonu v tomto konflikte. Obama vyjadril nádej, že toto gesto prispeje k zlepšeniu vzťahov medzi USA a Argentínou a objasní mnohé dosiaľ nezodpovedané otázky.

 

Americký prezident krátko nato odcestoval so svojou manželkou Michelle a dvoma dcérami Maliou a Sashou do mesta San Carlos de Bariloche v regióne Patagónia na juhu Argentíny, kde má prezidentská rodina naplánovaný súkromný program. Obamov vládny špeciál ešte v priebehu dneška odletí späť do USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies