Obama si s Cameronom a študentmi zahral stolný tenis

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 06:48 • 2 min
Obama si s Cameronom a študentmi zahral stolný tenis

Obama si s Cameronom a študentmi zahral stolný tenis

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama si dnes pri návšteve Londýna zahral stolný tenis s britským premiérom Davidom Cameronom a dvoma študentmi.
      Obamu predtým s kráľovskou pompou privítali v Buckinghamskom paláci na štátnej návšteve, v poradí len druhej takejto návšteve amerického prezidenta vo Veľkej Británii. Prvú štátnu návštevu uskutočnil George W. Bush, v roku 2003.
      Šéf Bieleho domu absolvoval privítaciu ceremóniu u britskej kráľovnej Alžbety II., pozrel si kráľovskú obrazáreň. Obama tiež položil veniec k hrobu neznámeho vojaka vo Westminsterskom opátstve.
      Potom si Obama s britským premiérom zahrali stolný tenis proti dvom žiakom zo školy Globe Academy, v ktorej je vysoký podiel detí z rodín s nízkymi príjmami.
      Zo začiatku sa zdalo, že obaja politici-ľaváci mali trochu problém skoordinovať svoju stratégiu a študenti z Globe Academy boli v stolnom tenise lepší.
      Hoci britská a americká vláda majú v niektorých otázkach - ako napríklad ohľadom Líbye - určité rozdielne názory - Obama a Cameron v spoločnom článku zverejnenom v novinách Times zdôraznili jedinečnosť a dôležitosť americko-britských vzťahov.
      Obaja lídri tiež vyjadrili podporu revolúciám v arabskom svete: "Nebudeme sa prizerať, ako ich túžby sú potláčané bombami, streľbou a mínometmi".
      Obama a Cameron oznámia vytváranie americko-britskej rady národnej bezpečnosti, v rámci ktorej budú spolupracovať pri riešení medzinárodných problémov a v oblasti spravodajských služieb, uviedol predstaviteľ americkej administratívy.
      Americký prezidentský pár daroval britskej kráľovnej Alžbete II. vzácne spomienkové predmety z návštevy jej rodičov - kráľa Juraja VI. a kráľovnej Alžbety v USA v roku 1939. Darčekom pre Obamu boli listy, ktoré si kráľovná Viktória vymenila s americkými prezidentmi.
      Obama začal svoje európske turné v Írsku. Po Veľkej Británii navštívi Francúzsko a zúčastní sa na summite krajín skupiny G8. Cestu zavŕši v poľskej Varšave, kde sa stretne s lídrami krajín východnej Európy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies