Obama si pripomenul 150. výročie zrušenia otroctva, varoval pred fanatizmom

NETKY.SK • 9 December 2015, 21:52 • 2 min
Obama si pripomenul 150. výročie zrušenia otroctva, varoval pred fanatizmom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes pri príležitosti 150. výročia zrušenia otroctva v USA vyzval svojich spoluobčanov na boj proti fanatizmu vo všetkých podobách. Oznámila to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Obama sa zúčastnil na slávnosti konanej na Kapitolskom vrchu v spoločnosti kongresových lídrov, s ktorými si pripomenul ratifikáciu 13. dodatku americkej ústavy Kongresom zo 6. decembra 1865, čím bolo otroctvo formálne postavené mimo zákon s platnosťou pre celé územie Spojených štátov.

 

Prezident uviedol, že ak budú Američania "popierať existenciu jaziev dedičného hriechu národa aj v súčasnosti", znesvätia tým ľudí, ktorí bojovali za zrušenie otroctva, ako aj tých, čo sa neskôr zasadzovali za občianske práva.

 

Šéf Bieleho domu zároveň pripomenul vlnu nedávnych protestov Afroameričanov proti policajnej brutalite a šíreniu strachu z moslimov politikmi. "Zradíme našu najvznešenejšiu minulosť, ak dovolíme cynizmu a strachu, aby nás ovládali," povedal Obama.

 

Prezident pripomenul, ako otroctvo ovplyvnilo podobu americkej politiky v 19. storočí a rozdelilo krajinu v občianskej vojne, ktorá v USA zúrila v rokoch 1861-65.

 

Trinásty dodatok ústavy prijal Kongres v posledných mesiacoch tohto konfliktu a bol rozoslaný jednotlivým americkým štátom na ratifikáciu. Keď ho 6. decembra 1865 potvrdila Georgia, otroctvo prestalo v USA oficiálne existovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies