Obama: Senkaku spadá pod bezpečnostnú zmluvu medzi USA a Japonskom

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 07:46 • 2 min
Obama: Senkaku spadá pod bezpečnostnú zmluvu medzi USA a Japonskom

TOKIO - Americký prezident Barack Obama uistil Japonsko, že bilaterálna bezpečnostná zmluva krajiny s USA sa vzťahuje aj na súostrovie Senkaku vo Východočínskom mori, ktoré je predmetom územného sporu medzi Japonskom a Čínou. Obama to vyhlásil v rozhovore pre stredajšie vydanie japonského denníka Jomiuri, ktoré vychádza len pár hodín pred tým, ako americký prezident pricestuje do krajiny na oficiálnu štátnu návštevu.

slovakia

left justify in out

"Stanovisko Spojených štátov je jednoznačné, a síce, že ostrovy Senkaku patria pod správu Japonska, na základe čoho spadajú pod Dohodu o vzájomnej spolupráci a bezpečnosti medzi USA a Japonskom," uviedol Obama v interview. "Odsudzujeme akékoľvek pokusy o jednostranné spochybňovanie japonskej správy na ostrovoch."
      

Ako uvádza agentúra Reuters, Obama denníku prezradil, že komunikoval aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorého ubezpečil, že všetky dotknuté krajiny majú záujem na mierovom riešení teritoriálnych sporov vo Východočínskom mori.
      

Japonsko bude prvou zastávkou na Obamovom turné po regióne. Nasledovať budú oficiálne návštevy Južnej Kórey, Malajzie a Filipín.
      

Reuters pripomína, že americký prezident bude mať počas svojej pracovnej cesty po regióne neľahkú úlohu, nakoľko sa odhodlal vystupovať ako prostredník, prispievajúci k mimoriadne krehkej rovnováhe síl v oblasti. Obama sa bude počas svojho turné jednak snažiť potvrdiť vzťahy s kľúčovými partnermi ako sú Japonsko a Južná Kórea, no zároveň sa musí pokúsiť nepohnevať si tým Čínu.
      

V znamení toho sa vyjadril aj pre denník, keď povedal, že si vie predstaviť spoluprácu Spojených štátov a Číny v otázkach, kde majú obe krajiny spoločný záujem, či už ide o budovanie silnej globálnej ekonomiky či odzbrojovanie Severnej Kórey. "Inými slovami, vítame stále markantnejší vzostup Číny ako krajiny, ktorá je stabilná, prosperujúca a mierovo orientovaná, a ktorá zohráva zodpovednú úlohu v globálnych záležitostiach."
      

Obama zároveň zdôraznil, že jadrový program Severnej Kórey je neakceptovateľný a že Washington je v tejto súvislosti pripravený svedomito plniť svoje záväzky voči bezpečnosti Japonska a Južnej Kórey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona