Obama sa vo Varšave stretne s Porošenkom

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 08:39 • 2 min
Obama sa vo Varšave stretne s Porošenkom

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama sa v stredu vo Varšave stretne po prvýkrát s novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

slovakia

left justify in out

Prediskutuje s ním okrem iného ekonomickú podporu pre Ukrajinu. Obama okrem toho prednesie prejav k bezpečnosti v Európe pred kráľovským zámkom vo Varšave. Obaja politici sa v Poľsku zúčastňujú na oslavách pri príležitosti 25. výročia prvých slobodných volieb. Štvrťstoročie od prelomového okamihu v dejinách Poľska si prídu pripomenúť aj desiatky ďalších hostí vrátane 20 prezidentov, medzi nimi tiež francúzsky prezident Francois Hollande či nemecký prezident Joachim Gauck.

 

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal viac ako 54 percent hlasov. Rusko ho však dodnes oficiálne neuznalo za legitímne zvoleného prezidenta, za ktorého ho inaugurujú v sobotu. Ruský prezident Vladimir Putin medzi hosťami slávnosti nie je. Deň predtým sa však obaja objavia na spomienkovom podujatí pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Obama vyzval Putina, aby sa s tam s Porošenkom stretol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona