Obama sa v telefonáte poďakoval trom Američanom za odvážnu akciu vo vlaku

NETKY.SK • 23 August 2015, 10:40 • 2 min
Obama sa v telefonáte poďakoval trom Američanom za odvážnu akciu vo vlaku

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama pochválil troch Američanov za ich "odvahu a rýchle konanie", vďaka čomu v piatok prekazili teroristický útok v rýchlovlaku Thalys smerujúcom z Amsterdamu do Paríža.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom  tlačová agentúra Reuters.

 

Obama zatelefonoval príslušníkovi amerických vzdušných síl Spencerovi Stoneovi, špecialistovi Národnej gardy americkej armády Aleksandrovi Skarlatosovi a Anthonymu Sadlerovi - a vyjadril im vďačnosť "za hrdinské činy, ktorými zabránili ešte väčšej tragédii".

 

Americký minister obrany Ash Carter takisto vyzdvihol mužov. Dodal, že Stone aj Skarlatos sú "dvoma dôvodmi, prečo sú naše bojové sily - či už v službe alebo mimo nej - najlepšie, aké kedy svet poznal".

 

Útočníka pochádzajúceho z Maroka zneškodnili vo vlaku títo Američania a ďalší cestujúci z Británie a Francúzska.

 

Obama sa telefonicky rozprával aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Diskutovali o útoku vo vlaku vo Francúzsku, ktorý prekazili pasažieri vrátane troch Američanov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

 

Obama, ktorý trávi dovolenku na ostrove Martha's Vineyard v americkom štáte Massachusetts, sa s Hollandom zhodli, že traja Američania, ako aj francúzsky a britský pasažier "prejavili pozoruhodnú odvahu" pri piatkovom zneškodňovaní ťažko ozbrojeného útočníka vo vlaku. Podľa prezidentov títo muži "konali bez ohľadu na vlastnú bezpečnosť, len aby spacifikovali jedinca, ktorý mal zrejme v úmysle spôsobiť hromadné obete", dodal Biely dom vo vyhlásení.

 

Hollande v telefonáte tiež "vyjadril vďaku za včerajšie činy troch odvážnych mladých Američanov", napísala agentúra DPA.

 

Obama a Hollande sa zaviazali, že budú pokračovať v spolupráci medzi oboma krajinami "v boji proti pohrome, ktorú predstavuje terorizmus".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona