Obama sa stretol s Netanjahuom, znepokojuje ho nová výstavba v Predjordánsku

NETKY.SK • 22 September 2016, 06:35 • 2 min
Obama sa stretol s Netanjahuom, znepokojuje ho nová výstavba v Predjordánsku

NEW YORK - Amerického prezidenta Baracka Obamu znepokojujú stavebné aktivity Izraela v Predjordánsku. Šéf Bieleho domu to povedal dnes izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi počas neformálneho stretnutia v rámci prebiehajúceho Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Obama pred začiatkom tohto stretnutia pripomenul, že Washington stále verí, že sa mu podarí dopomôcť k vydláždeniu cesty pre izraelsko-palestínsky mier.


"Jednoznačne je tu veľké nebezpečie nielen terorizmu, ale aj vzplanutia násilia," povedal dnes Obama v OSN, ktorého citovala agentúra Reuters. "Rovnako nás znepokojujú stavebné aktivity. Veríme, že budem môcť byť efektívnym partnerom Izraelu pri hľadaní cesty k mieru," dodal Obama.


Netanjahu ocenil množstvo rokovaní, ktoré mal s Obamom o výzvach, s ktorými sa vyrovnáva jeho krajina. "Najväčšou výzvou je nepretržitý fanatizmus. Najväčšou príležitosťou je priblížiť sa k ... mieru," povedal Netanjahu s tým, že to je cieľ, "ktorého sa Izraelčania nikdy nevzdajú".


Spojené štáty podpísali s Izraelom ešte minulú stredu dohodu o vojenskej pomoci, vďaka ktorej mu budú od roku 2019 poskytovať ročne 3,8 miliardy dolárov (v prepočte takmer 3,4 miliardy eur), a to v priebehu celého nasledovného desaťročia. Prisľúbená pomoc predstavuje podľa amerického rezortu diplomacie vôbec najvyššiu podporu svojho druhu v histórii USA.


Stretnutie oboch lídrov bolo pravdepodobne posledným počas Obamovho prezidentského mandátu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies