Obama sa sťahuje zo svojho sídla: Z Bieleho domu odchádzajú nákladné autá plné krabíc

NETKY.SK • 15 December 2016, 07:19 • 2 min
Obama sa sťahuje zo svojho sídla: Z Bieleho domu odchádzajú nákladné autá plné krabíc

WASHINGTON – Kým novozvolený americký prezident Donald Trump zostavuje svoju novú administratívu, Barack Obama sa pomaly vysťahováva z Bieleho domu. Dokumenty odchádzajúceho prezidenta prenášajú do Národného archívu a do jeho budúcej knižnice.

slovakia

left justify in out

Keďže Obama slúžil dve funkčné obdobia, teda osem rokov, dokumentov je naozaj veľa a ich presúvanie sa začalo už v októbri a potrvá do januára. Podľa spravodajskej televízie CNN ide o stovky miliónov záznamov.

 

Z Bieleho domu odchádzajú nákladné autá plné krabíc a na ich napĺňaní a vyprázdňovaní pracujú desiatky ľudí. Všetky dokumenty sú starostlivo roztriedené, skatalogizované, označené a zabalené v priesvitnom obale.

 

"Keď väčšina úradníkov opúšťa zamestnanie, na vyčistenie svojho pracovného stola potrebujú papierovú krabicu a možno skartovačku. Keď však je tým úradníkom prezident Spojených štátov, hovoríme o vojenských nákladných lietadlách a nákladných autách s policajnou eskortou," uviedla CNN.

 

Obamove poznámky, listy, programy práce, e-maily aj príspevky zo sociálnych médií putujú do Národného archívu, ktorý uchováva dokumenty prezidentov od roku 1978. Národný archív sa nachádza vo Washingtone neďaleko Bieleho domu.

 

Časť dokumentov však prevážajú až do vzdialeného Chicaga, odkiaľ Obama pochádza a kde plánuje otvoriť svoju prezidentskú knižnicu.

 

"Tak ako prezidenti pred ním aj Obama opúšťa úrad s príbehom svojho prezidentovania, zabalenom v krabiciach a pripravenom pre historické knihy – aspoň tie časti príbehu, ktoré nepodliehajú utajeniu a sú vhodné pre verejnosť," dodáva CNN.

 

"Ťažké zdvíhanie a nakladanie je úlohou armády. Viac ako dve desiatky vojakov naložia materiály v hlavnom meste na nákladné autá a tie potom smerujú do 700 míľ vzdialeného Chicaga," píšu noviny Chicago Tribune.

Nákladné autá podľa Chicago Tribune absolvujú cestu medzi Washingtonom a Chicagom od októbra do februára približne 24-krát.

 

Okrem pracovných dokumentov treba z Bieleho domu presunúť aj dary, ktoré prezidentský pár dostal na zahraničných cestách. Sú medzi nimi napríklad šperky od saudskoarabskej kráľovskej rodiny, surfovacia doska od austrálskeho premiéra či niekoľko ceremoniálnych zbraní od viacerých svetových lídrov.

 

Oficiálne nemá prezident Spojených štátov dovolené prijímať drahé dary. Zároveň mu však diplomatický protokol nedovoľuje ponúkaný dar odmietnuť. Taký dar sa teda stáva majetkom vlády a po skončení funkčného obdobia prezidenta putuje do archívov alebo si ho môže prezident odkúpiť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona