Obama sa proti zablokovaniu imigračného plánu odvolá na Najvyššom súde

NETKY.SK • 11 November 2015, 07:53 • 2 min
Obama sa proti zablokovaniu imigračného plánu odvolá na Najvyššom súde

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu dnes oznámila, že sa odvolá na Najvyššom súde USA po tom, ako federálny odvolací súd zamietol jej snahu ochrániť milióny ilegálnych imigrantov pred deportáciou.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu ministerstva spravodlivosti.

 

"Rezort spravodlivosti je naďalej odhodlaný presadiť kroky, ktorými by sa vyriešil spor ohľadom imigrácie. Zámerom je umožniť ministerstvu vnútornej bezpečnosti previesť väčšiu zodpovednosť na náš imigračný systém tým, že sa dôraz bude klásť na vylúčenie najväčších previnilcov a nie ľudí, ktorí majú dlhodobé väzby na Spojené štáty a vychovávajú americké deti," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti USA Patrick Rodenbush.

 

Obamove nariadenie, ktorý Biely dom odkladal do vlaňajších kongresových volieb, umožňuje mnohým neregistrovaným obyvateľom, ktorých deti sa narodili už na území USA, získať pracovné povolenie.

 

Proti prezidentovmu plánu protestujú mnohí republikáni a na súde ho napadlo 26 štátov USA. Podľa štátov, ktoré iniciatívu oznámenú vlani v novembri napadli, federálna vláda prekročila svoje právomoci požadovaním ochrany celých vybraných skupín imigrantov. Kritici tiež označili takýto program za amnestiu pre ľudí porušujúcich zákon.

 

Obamova vláda tvrdí, že má právo žiadať ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť o zdržanlivosť pri rozhodnutiach o vyhostení nenásilných migrantov s rodinnými väzbami v USA. Odhaduje sa, že plán by pred vykázaním z krajiny uchránil asi päť miliónov ľudí, dodáva agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies