Obama sa presúva po Bruseli v nezničiteľnej limuzíne

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 17:32 • 2 min
Obama sa presúva po Bruseli v nezničiteľnej limuzíne

BRUSEL - Americký prezident Barack Obama sa pohybuje po Bruseli na limuzíne s prezývkou "Zviera" (The Beast), ktorá je skutočným klenotom z hľadiska bezpečnosti, uviedol dnes spravodajský server lalibre.be belgického denníka La Libre Belgique.

slovakia

left justify in out

Limuzína, ktorú si prezident USA priviezol v jednom z troch lietadiel, je projektovaná tak, že ho môže ochrániť pred všetkými mysliteľnými útokmi.
     

Belgický denník pripomenul, že limuzína poháňaná motorom zo Chevroletu Kodiak je skutočné "monštrum" na kolesách. Má dĺžku 5,5 metra a váži viac ako sedem ton a je zrejme tým najbezpečnejším autom na svete.
     

Dvere je takmer nemožné otvoriť zvnútra vozidla. Sú vyrobené z 20 centimetrov hrubých plechov zo železa, hliníka, titánu a keramických zložiek, ktoré tvoria pancier vozidla. Okná majú hrúbku 12,7 centimetra a sú vyrobené z piatich vrstiev skla, podobne ako okná lietadiel Boeing 757. To cestujúcich v limuzíne chráni pred útokom s výbušninami alebo chemickými zbraňami.
     

Ani nádrž auta nie je ľahkým cieľom útokov, pretože auto je vybavené hasiacim systémom podobným ako u pretekárskych áut. Nádrž je opancierovaná a palivo je zmes nafty, ktorá je menej výbušná ako klasické palivo a preto menej vystavená hrozbám explózie.
     

Kolesá autá sú vystužené kevlarom a vo vnútri vozidla sú zásoby s kyslíkom a tiež obaly s krvou, ktorej skupina sa zhoduje s prezidentovou.
     

Všetky tieto charakteristiky prezidentskej limuzíny, ktorá sprevádza Obamu po cestách v zahraničí, dovoľujú prezidentovi, aby mohol v aute nerušene pracovať. Okrem neho môžu byť v aute, podobajúcom sa na malú pracovnú kanceláriu, ďalší štyria ľudia. Vždy sa s ním v aute nachádzajú najmenej dvaja ochrancovia, pričom šéf ochranky sedí vedľa šoféra, ktorý je vycvičený na rýchle obraty vozidla (o 180 stupňov) v prípade nebezpečenstva hroziaceho spredu. Vodič má k dispozícii aj špeciálne okuliare na nočné videnie, uviedol spravodajský server lalibre.be.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona