Obama sa po voľbách zaviazal, že s republikánmi vytvoria silu dobra

NETKY.SK • 6 November 2014, 07:41 • 2 min
Obama sa po voľbách zaviazal, že s republikánmi vytvoria silu dobra

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama v stredu vyhlásil, že podľa jeho názoru môže mať plodný a prínosný vzťah s Mitchom McConnellom, novým lídrom republikánskej väčšiny v Senáte po tom, čo je strana dosiahla veľké víťazstvá v utorkových voľbách v krajine.

slovakia

left justify in out

Obama dodal, že McConnell bol voči nemu vždy priamočiary a úprimný a nikdy nedal sľub, ak ho nemohol aj splniť. Prezident tiež podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil, že bude tráviť viac času s republikánskymi lídrami amerického Kongresu. 
      

Obama a líder republikánskej väčšiny v Senáte McConnell sa v stredu spoločne zaviazali, že sa pokúsia premeniť názorovo rozdelené politické vedenie krajiny na silu dobra, a nie na chronicky nečinnú silu. Vyhlásenia prezidenta-demokrata nasledovali deň po tom, čo republikáni dosiahli obrovské úspechy vo voľbách a ovládli Snemovňu reprezentantov aj Senát. Obaja lídri však varovali i pred prípadnými politickými zápasmi "kto z koho", napísala agentúra AP.
      

Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome v stredu vyhlásil, že prijal odkaz amerických voličov, ktorí v utorkových voľbách dali republikánom moc v Senáte a posilnili ich väčšinu v Snemovni reprezentantov - teda jasne odmietli prezidentov spôsob riadenia štátu. "Niet pochýb, že republikáni mali príjemnú noc," povedal prezident v Bielom dome.
      

Obama uviedol, že sa už teší na nápady republikánov, ako spoločne vládnuť, pričom uviedol oblasť výstavby ciest, mostov a ďalších zariadení ako jednu zo sfér, ktorá je ideálna na spoluprácu. Ďalšou je podľa neho obchodné odvetvie.
      

Utorkové voľby dodali republikánom silu pred prezidentskými voľbami v roku 2016, ktoré sa už stávajú stredobodom americkej politiky na nasledujúce dva roky. Otázkou teraz je, či Obama, demokrati v Kongrese a nové výrazné republikánske väčšiny v oboch komorách budú schopní pohnúť sa z mŕtveho bodu, na ktorom uviazlo hlavné mesto USA v posledných rokoch.
      

Z prisťahovalectva, ktoré bolo pokladané za oblasť možnej zhody, sa však stal už na začiatku zdroj napätia. Obama vyhlásil, že ak Kongres nebude konať do konca roka, nariadi obmedzenie deportácií pracujúcich prisťahovalcov, žijúcich v krajine ilegálne. Tento prísľub dal krátko po tom, čo líder republikánskej väčšiny v Senáte McConnell varoval prezidenta pred jednostranným konaním v záležitosti štátneho imigračného systému.
      

"Je to ako mávanie červeným súknom pred býkom, keď povie: 'Páni, ak neurobíte to, čo chcem, urobím to sám,'" vyjadril sa McConnell na tlačovej konferencii v Kentucky, kde dosiahol znovuzvolenie. McConnell vyhlásil, že sa v stredu s Obamom rozprával a že sa teší na to, ako budú spolu hľadať oblasti, kde sa môžu republikáni a demokrati dohodnúť - ako príklad uviedol obchodné dohody a prepracovanie daňových zákonov. Okrem toho republikán upozornil, že Kongres bude pracovať na tom, aby boli zrušené časti zákona o zdravotníckej starostlivosti, ktorý je Obamovou srdcovou záležitosťou a úspechom v domácej politike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies