Obama sa po Mubarakovom prejave stretol s bezpečnostnými poradcami

NETKY.SK • 11 Február 2011, 13:07 • 2 min
Obama sa po Mubarakovom prejave stretol s bezpečnostnými poradcami

Obama sa po Mubarakovom prejave stretol s bezpečnostnými poradcami

slovakia

left justify in out

img

Prezident USA Barack Obama sa vo štvrtok stretol so svojimi bezpečnostnými poradcami po tom, ako egyptský prezident Husní Mubarak v televíznom prejave oznámil, že presúva právomoci na svojho viceprezidenta Umara Sulajmána, ale neodchádza z úradu.
      Spojené štáty Mubarakov prejav hodnotia a vyjadrenie k nemu ešte nevydali.
      Prejav vyvolal hnev státisícov egyptských demonštrantov. "Odíď! Odíď!" skandoval dav ľudí na káhirskom námestí Tahrír. Väčšina z nich vyhlásila, že sa tam na celú noc až do rána utáborí. Niekoľko tisíc protestujúcich sa podľa televízie CNN vydalo smerom k prezidentskému palácu, kde sa má zdržiavať Mubarak, a asi tisíc ľudí odišlo z námestia k budove štátnej televízie, ktorá vysielala provládne správy. Nespokojní a rozhnevaní demonštranti, ktorí žiadajú úplný koniec 30 rokov trvajúceho autokratického režimu v Egypte, vyhlásili, že na dnes zvolávajú masové protesty a pochody k ministerstvu informácií aj k štátnej televízii.
      Popredný predstaviteľ egyptskej opozície a laureát Nobelovej ceny za mier Muhammad Baradej varoval, že Egypt exploduje a musí ho zachrániť armáda.
      Predstavitelia USA ešte nevydali žiaden komentár k Mubarakovmu prejavu. Egypt je kľúčovým spojencom Spojených štátov na Blízkom východe. Pred Mubarakovým prejavom Obama povedal, že USA podporujú "usporiadaný a skutočný" prechod k demokracii v najľudnatejšej arabskej krajine, ktorej vplyvná armáda dostáva približne 1,3 miliardy dolárov (960 miliónov eur) ročne ako pomoc od Washingtonu.
      Egyptský veľvyslanec vo Washingtone Sámih Šukrí povedal pre CNN, že Mubarak odovzdal všetky právomoci svojmu viceprezidentovi Umarovi Sulajmánovi, ale zostáva "de iure hlavou štátu". Ambasádor dodal, že viceprezident "je de facto prezidentom" a "v súlade s ústavou preberá celý prezidentský úrad".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies