Obama sa o pripravovanom útoku na veľvyslanca dozvedel v júni

NETKY.SK • 12 Október 2011, 18:33 • 2 min
Obama sa o pripravovanom útoku na veľvyslanca dozvedel v júni

Obama sa o pripravovanom útoku na veľvyslanca dozvedel v júni

slovakia

left justify in out

img

Biely dom dnes ocenil zmarenie údajného iránskeho bombového útoku a uviedol, že išlo o veľký úspech amerických spravodajských služieb a justičných orgánov.
Hovorca Bieleho domu Tommy Vietor oznámil, že americký prezident Barack Obama sa o pripravovanom útoku prvý raz dozvedel v júni a nariadil svojej administratíve všetku potrebnú podporu pre vyšetrovanie.
Iránska tlačová agentúra Mehr - blízka iránskej vláde - označila americké obvinenia zo zapojenia Iránu do plánov na zavraždenie saudskoarabského veľvyslanca v USA za absurdné.
"Spojené štáty odštartovali nové kolo psychologickej vojny proti Iránu, aby ovplyvnili verejnú mienku vo svete, ale obvinenia sú vskutku absurdné," napísala iránska agentúra. Teherán sa k americkým obvineniam zatiaľ oficiálne nevyjadril.
Americký minister spravodlivosti Eric Holder informoval, že FBI prekazila plány na zavraždenie veľvyslanca Saudskej Arábie v USA. V New Yorku obžalovali dvoch ľudí a jeden z nich sa už k príprave útoku priznal. Zároveň poskytol informácie, ktoré na faktoch ukazujú na zapojenie iránskej vlády.
Spojené štáty budú brať Irán na zodpovednosť, konštatoval Holder. Podľa žaloby pripravovali útok dvaja muži pôvodom z Iránu. Jeden z nich je aj americkým občanom, ďalší bol príslušníkom iránskych špeciálnych jednotiek.
Oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA označila obvinenia amerických úradov za "nový americký propagačný scenár", pričom nerozviedla podrobnosti.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies