Obama sa na budúci týždeň stretne so saudským kráľom Salmánom

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 07:46 • 2 min
Obama sa na budúci týždeň stretne so saudským kráľom Salmánom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa stretne na budúci týždeň v stredu v Bielom dome so saudskoarabským kráľom Salmánom. Stane sa tak pred summitom Rady pre spoluprácu štátov v Perzskom zálive (GCC), kde okrem Saudskej Arábie patria Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán a Spojené arabské emiráty.

slovakia

left justify in out

Obama a Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd, ako znie plné meno saudského monarchu, "budú rokovať o širokej palete regionálnych a bilaterálnych záležitostí," uviedol pre médiá hovorca Bieleho domu Eric Schultz na palube prezidentského špeciálu Air Force One. Jeho slová citovala v noci nadnes agentúra Reuters.

 

Saudská Arábia stojí na čele vojenskej koalície väčšinovo sunnitských arabských krajín podnikajúcich vzdušné útoky na povstalcov, ktorí sa pred časom zmocnili jemenského hlavného mesta Saná a donútili tamojšieho Západom podporovaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího utiecť zo svojej krajiny. Päťdňové prímerie v Jemene sa začne 12. mája, ak títo šiitskí povstalci - húsíovia - budú súhlasiť s humanitárnou pauzou, oznámil v piatok saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr.

 

Podľa šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho je prímerie podmienené zastavením bombardovania, streľby a preskupovania vojakov a ťažkých zbraní. "Humanitárna katastrofa sa blíži," varoval americký minister.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies