Obama sa ako prvý prezident USA zúčastnil na oslavách Dňa republiky v Indii

NETKY.SK • 26 Január 2015, 10:11 • 2 min
Obama sa ako prvý prezident USA zúčastnil na oslavách Dňa republiky v Indii

NAÍ DILLÍ - Predstavitelia Ruska, Číny a Francúzska sa dnes spoločne s mnohými inými krajinami zúčastnili na oslavách indického Dňa republiky. Spojené štáty sa ich zúčastnili prvýkrát, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama bol hlavným hosťom 66. ročníka osláv Dňa republiky v Naí Dillí, kde sa spolu so svojou manželkou Michelle zúčastnil na dvojhodinovej vojenskej prehliadke a kultúrnom podujatí. Obama je prvým americkým prezidentom, ktorý sa na ceremónii zúčastnil; nie však prvou hlavou štátu USA, ktorá na ňu bola pozvaná.

 

V roku 1995 indická strana pozvala na vojenskú prehliadku pri príležitosti Dňa republiky vtedajšieho amerického prezidenta Billa Clintona, ten to však odmietol, pretože termín kolidoval s jeho Správou o stave únie, uviedli noviny Times of India.

 

Obama prijal pozvanie indického premiéra Naréndru Módího a prejav o stave únie predniesol na pôde Kongresu skôr, aby sa na oslavách v Naí Dillí mohol zúčastniť. Hlavným hosťom na vlaňajších oslavách indického Dňa republiky bol japonský premiér Šinzó Abe.

 

Obama a indický premiér Módí dosiahli v nedeľu na bilaterálnych rokovaniach prelom v otázkach, ktoré dlhodobo blokovali komerčnú spoluprácu oboch krajín v oblasti mierového využitia jadrovej energie. Spojené štáty a India podpísali kľúčovú dohodu o civilnej nukleárnej spolupráci už v roku 2008. Implementácii dokumentu a vzájomnému obchodu s jadrovými technológiami však bránili nedoriešené praktické otázky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona