Obama: Rozloženie síl vo voľbách do Senátu je najhoršie od čias Eisenhowera

NETKY.SK • 5 November 2014, 08:00 • 2 min
Obama: Rozloženie síl vo voľbách do Senátu je najhoršie od čias Eisenhowera

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa v utorok v rozhlasovanom vysielaní vyjadril, že senátna volebná mapa silno favorizuje republikánov, v dôsledku čoho sú terajšie voľby najťažšie, akým kedy čelil americký prezident vo svojom druhom funkčnom období odkedy republikán Dwight Eisenhower výrazne prehral kongresové voľby v roku 1958.

slovakia

left justify in out

Obama telefonoval do vysielaní rozhlasovej stanice v connecticutskom Hartforde, aby povzbudil ľudí ísť voliť. Prezident poznamenal, že hoci sa vyberá nová iba tretina Senátu, Američania si volia senátorov v štátoch naklonených republikánom. 

 

"V tomto volebnom cykle sa pravdepodobne nachádza najhoršie možné zoskupenie štátov pre demokratov od čias Dwighta Eisenhowera. Je tu veľa štátov...., ktoré majú tendenciu byť naklonené republikánom," povedal Obama vo vysielaní rádia WNPR.

 

V roku 1958 demokrati získali 13 senátnych kresiel, z toho 10 od republikánov a tiež obe senátne kreslá, ktoré prvýkrát obsadzovala Aljaška. Biely dom bojuje proti tvrdeniam, že súčasné všeobecné voľby sú referendom o výkone prezidenta Baracka Obamu.

 

Očakáva sa, že republikáni získajú v Senáte viac kresiel ako mali a mohli by dokonca prevziať od demokratov väčšinu.

 

Obama poskytol v pondelok a v utorok 14 rozhovorov rozhlasovým staniciam. Stanici v Hartforde zavolal, aby vyjadril svoju podporu connecticutskému guvernérovi Danovi Malloyovi, ktorého vyzývateľom v guvernérskych voľbách je republikán Tom Foley. Nových guvernérov si volí 36 amerických štátov a vo vyše 10 z nich sú voľby veľmi tesné.

 

"To zrejme hovorí o fakte, že voliči sú všeobecne frustrovaní z vlády," povedal Obama. "Vedia, že sa veci zlepšili v porovnaní s obdobím pred šiestimi rokmi, ale nevidia spoluprácu medzi demokratmi a republikánmi, ktorú by chceli vidieť. Polarizácia sa zhoršila," dodal prezident. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies