Obama rokoval s novou nórskou premiérkou o Sýrii i o klimatických zmenách

NETKY.SK • 19 Október 2013, 07:52 • 2 min
Obama rokoval s novou nórskou premiérkou o Sýrii i o klimatických zmenách

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes telefonicky zagratuloval nórskej premiérke Erne Solbergovej k funkcii a prerokoval s ňou situáciu v Sýrii a stav rešpektovania ľudských práv vo svete.

slovakia

left justify in out

Hovorili aj o situácii na Blízkom východe a podporili proces likvidácie chemických zbraní v Sýrii. Témou rokovania bolo aj zdravotníctvo a snahy oboch štátov v boji proti klimatickým zmenám. Ministri Solbergovej vlády sa ujali funkcií tento týždeň. Premiérka občanom prisľúbila znížiť dane, zredukovať vysokú závislosť ekonomiky na rope, investovať do infraštruktúry a obmedziť prisťahovalectvo. 

Nová nórska vláda je menšinová, keďže sa premiérke nepodarilo získať do koalície nikoho z malých centristických strán. V severských krajinách sú však menšinové vlády bežné a konzervatívci si zabezpečili tichú podporu liberálov a kresťanských demokratov.

Solbergová je druhou ženou na čele nórskej vlády, v ktorej obsadila polovicu kresiel v súlade s nepísaným pravidlom rodovej rovnosti ženami. Vekový priemer vlády je 44 rokov, viac ako 50 rokov majú iba traja jej členovia.

Po prvý raz zastávajú dve najvyššie funkcie v krajine ženy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies