Obama: Rok 2014 môže byť pre Ameriku prielomový

NETKY.SK • 21 December 2013, 08:24 • 2 min
Obama: Rok 2014 môže byť pre Ameriku prielomový

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama dnes na koncoročnej tlačovej konferencii povedal, že budúci rok "môže byť pre Ameriku prielomový" po dlhom období recesie a pomalého oživovania ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Obama hovoril s reportérmi v závere svojho piateho roka vo funkcii. Spoločne s rodinou dnes odchádza na sviatky na Havaj.

Na otázku, či tento rok bol najhorším z jeho prezidentovania, sa iba zasmial a povedal: "Tak o tom nerozmýšľam." Podpora Obamu v prieskumoch sa pohybuje pri najnižšom bode od jeho nástupu do funkcie prezidenta. Nová webová stránka zdravotnej starostlivosti Američanov dlho nefungovala a viditeľné časti jeho programu ešte neschválil Kongres, vrátane výzvy na sprísnenie zákonov týkajúcich sa bezpečnosti zbraní po minuloročnej streľbe v škole s veľkým počtom obetí.

Prezident odpovedal na otázky reportérov niekoľko hodín nato, ako vláda oznámila, že hrubý domáci produkt USA sa v 3. kvartáli 2013 zvýšil medziročne o 4,1 percenta za rok. To je najrýchlejší rast od konca roka 2011 a výrazne vyšší, ako sa pôvodne očakávalo.

Na celkovom výkone ekonomiky sa výrazne podpísali vyššie výdavky domácností v čase, kedy je nezamestnanosť na päťročnom minime sedem percent. Obama dnes ďalej povedal, že nebude vyjednávať s Kongresom o zvýšení dlhového stropu. "To nie je rokovací nástroj. Nie je to páka... Musím predpokladať, že ľudia nie sú takí strelení, aby to začali celé odznova."

Prezident povedal, že zatiaľ nerozhodol o monitorovacích programoch Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Sľúbil však, sa bude v najbližších týždňoch komplexne zaoberať odporúčaniami svojho poradného orgánu ako dostať agentúru pod kontrolu po odhaleniach jej bývalého spolupracovníka Edwarda Snowdena. Prvýkrát tak naznačil, že by bol ochotný zmeniť časti kontroverzného programu, ktorý zbiera a uchováva záznamy telefónnych hovorov. 

Jednou zmenou by mohlo byť, že by vláda prestala tieto záznamy uchovávať päť rokov a namiesto nej by ich skladovali telefónne spoločnosti, citovala prezidenta agentúra Associated Press.

Obama pripomenul, že "nie je možné jednostranne odzbrojiť". Je však možné zber informácií viac kontrolovať, citovala ho agentúra Reuters.

Vo svojom hodnotení končiaceho sa roka Obama pripomenul, že americké bojové jednotky na budúci rok konečne opustia Afganistan. V súvislosti s Iránom vyhlásil, že teraz nie je potrebné schvaľovať nové sankcie voči tejto krajine, hoci chápe "tvrdý" postoj niektorých kongresmanov. Nové sankcie by mohli zmariť prebiehajúce rokovania, varoval.

Delegácia, ktorú posiela na zimnú olympiádu (ZOH) do Soči, podľa neho ukáže, že Spojené štáty nerobia rozdiely medzi ľuďmi na základe ich sexuálnej orientácie. K svojej neúčasti uviedol, že by bolo preňho problematické, aby sa ZOH na budúci rok zúčastnil vzhľadom na množstvo práce, aké má vo Washingtone. Predpovedal však, že na olympiádu znova pôjde, keď sa mu skončí prezidentský mandát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona