Obama: Putin nie je až taký šikovný, za akého ho mnohí považovali

NETKY.SK • 30 December 2014, 11:46 • 2 min
Obama: Putin nie je až taký šikovný, za akého ho mnohí považovali

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v rozhovore pre americkú sieť rozhlasových staníc (NPR) povedal, že jeho ruský kolega Vladimir Putin nie je až taký šikovný, za akého ho mnohí vo Washingtone považovali. Šéf Kremľa podľa Obamu urobil "strategickú chybu", keď anektoval Krym.

slovakia

left justify in out

Tým, ktorí Putina považovali za "génia", dokázala ruská ekonomická kríza, že sa mýlili, povedal Obama. Ruská ekonomika reaguje v dôsledku medzinárodných sankcií mimoriadne citlivo na zmeny ceny ropy, čo vyvolalo "obrovské problémy", vyberá z interview stanica BBC. Obama poskytol pre NPR rozhovor k širokej škále tém v Oválnej pracovni Bieleho domu pred svojím odchodom na sviatky na Havaj. 

 

"Spomeniete si, že pred tromi alebo štyrmi mesiacmi boli všetci vo Washingtone presvedčení, že je prezident Putin génius - všetkých nás prekabátil a šikanovaním a strategizovaním si otvoril cestu k expanzii ruskej moci," uviedol Obama.
      

"Dnes mám pocit, prinajmenšom mimo Ruska, že možno niektorí ľudia nepovažujú Putina za až takého šikovného."
     

"Veľká výhoda, ktorú máme v porovnaní s Ruskom, je, že máme dynamickú, vitálnu ekonomiku, a oni nie... Spoliehajú sa na ropu. My sa spoliehame na ropu, iPady a filmy a na čokoľvek si len spomeniete." Obama ďalej povedal, že vyslať amerických vojakov do boja s militantmi Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii by bolo kontraproduktívne. "Ak budeme robiť za druhých to, čo si majú pre sebe urobiť sami - ak tam pôjdeme a pošleme námornú pechotu do boja s IS a Iračania nepôjdu so svojou kožou na trh -, potom to nebude trvácne," citovala prezidenta USA stanica BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies