Obama priznal, že odpočúvanie Merkelovej pokazilo dojem Nemcov z jeho vlády

NETKY.SK • 10 Február 2015, 06:50 • 2 min
Obama priznal, že odpočúvanie Merkelovej pokazilo dojem Nemcov z jeho vlády

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že odhalenia o americkom sledovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej "pokazili dojem", aký majú Nemci z americkej vlády.

slovakia

left justify in out

Obama počas spoločnej tlačovej konferencie s Merkelovou v Bielom dome povedal, že pracuje na obnovení dôvery Nemecka a ostatných svetových partnerov, a to odvtedy, čo bývalý americký spolupracovník Edward Snowden začal v roku 2013 vyzrádzať dokumenty opisujúce špionážne operácie americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).
      

Snowden odhalil, že tajná služba NSA odpočúvala Merkelovej telefonáty už v roku 2010, pripomenula tlačová agentúra Reuters. "Niet pochýb, že Snowdenove odhalenia pokazili dojem Nemcov z americkej vlády a z našej spolupráce v oblasti špionáže," povedal Obama.
      

Americký prezident upozornil, že pracuje na prehodnocovaní tejto vládnej politiky a na jej väčšej transparentnosti. Merkelová nevyužila na spoločnej tlačovej konferencii príležitosť, aby skritizovala americké sledovanie - naopak, pochválila americké špionážne služby za ich spoluprácu s Nemeckom v boji proti bezpečnostným hrozbám.
      

"Inštitúcie Spojených štátov nám stále poskytujú množstvo veľmi dôležitých informácií a my o ne nechceme prísť," uviedla Merkelová v Bielom dome prostredníctvom tlmočníka do angličtiny. Obama vyjadril názor, že Nemci by mali Spojeným štátom dať "možnosť pochybovať", vzhľadom na dobrú spoluprácu oboch krajín v nedávnom aj súčasnom období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona