Obama prisľúbil razantnejšiu reakciu vlády na obavy z eboly v USA

NETKY.SK • 16 Október 2014, 09:18 • 2 min
Obama prisľúbil razantnejšiu reakciu vlády na obavy z eboly v USA

WASHINGTON - Prezident Barack Obama v stredu vyhlásil, že jeho vláda bude oveľa razantnejšie reagovať na prípady eboly v Spojených štátoch a varoval, že v ére častého cestovania by sa táto choroba mohla globálne rozšíriť, ak svet nebude reagoval na súčasnú epidémiu v západnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Informoval tiež, že Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyšle "tím rýchlej reakcie" do akejkoľvek nemocnice, v ktorej sa vyskytne nový prípad smrtiacej eboly. Podľa jeho slov by mal doraziť takýto tím z CDC na miesto do 24 hodín a pomáhať miestnej nemocnici krok za krokom s tým, čo treba urobiť.
      

Po približne dvojhodinovom stretnutí svojej vlády Obama zdôraznil, že pravdepodobnosť vzniku epidémie eboly v USA je "veľmi, veľmi malá", "nie je to ako chrípka, neprenáša sa to vzduchom", medzinárodné spoločenstvo však musí výraznejšie pomôcť africkým krajinám, kde vypukla jej epidémia. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
      

Prezident sa pokúsil upokojiť obavy a strach Američanov po nakazení sa druhej zdravotnej sestry, ktorá sa starala o pacienta s ebolou v nemocnici v Dallase. Pacient minulý týždeň zomrel. Amber Joy Vinsonovú v stredu previezli z Presbyteriánskej nemocnice v Dallase do Univerzitnej nemocnice Emory v Atlante, ktorá je jednou zo štyroch nemocníc v USA so špeciálnou izoláciou pre pacientov s ebolou.
      

Iný pacient s ebolou liečený v nemocnici v Atlante, americký lekár, ktorý pracuje pre Svetovú zdravotnícku organizáciu v Sierre Leone, vydal v stredu po oznámení o nakazení druhej sestry v Texase, vyhlásenie. Uviedol v ňom, že sa zotavuje a chce, aby verejnosť vedela, že hoci je ebola vážne ochorenie, je možné sa z nej plne zotaviť a vrátiť do aktívneho života. Ide o jedného z troch amerických humanitárnych pracovníkov, ktorých priviezli do nemocnice v Atlante zo západnej Afriky. Zvyšní dvaja sa už zotavili z choroby.
      

Riaditeľ CDC Tom Frieden v stredu uviedol, že zdravotný stav prvej texaskej nakazenej sestry - Niny Phamovej - sa zlepšuje. Obe sestry sa starali o toho istého libérijského pacienta s ebolou, ktorý zomrel. Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu John Boehner povedal, že Obama by mal zvážiť dočasný zákaz cestovania do USA zo západoafrických krajín, kde je epidémia eboly i ďalšie opatrenia, pretože sa množia pochybnosti o bezpečnosti "nášho" systému leteckej dopravy.
      

Obama v stredu hovoril telefonicky s britským premiérom Davidom Cameronom, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a talianskym premiérom Matteom Renzim. Obama im zdôraznil, že svet musí poskytnúť na riešenie epidémie financie a potrebných ľudí, pretože je to "ľudská tragédia, ale aj hrozba medzinárodnej bezpečnosti". V podobnom zmysle hovoril v utorok s japonským premiérom Šinzom Abem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies