Obama: Príliš veľa Izraelčanov je pripravených vzdať sa mieru

NETKY.SK • 24 September 2014, 19:24 • 2 min
Obama: Príliš veľa Izraelčanov je pripravených vzdať sa mieru

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama dnes na Valnom zhromaždení OSN povedal, že príliš veľa Izraelčanov je pripravených vzdať sa snahy o mier v regióne. Odchýliac sa od pripraveného prejavu dodal, že by o tom Izraelčania mali uvažovať.

slovakia

left justify in out

"Násilie, ktoré zachvátilo región, viedlo príliš veľa Izraelčanov k tomu, že sú pripravení vzdať ťažkej práce za mier," citovala Obamu agentúra Reuters. V 38-minútovom prejave sa Obama venoval mnohým súčasným problémom sveta.
     

Potom sa však odchýlil od prejavu, ktorý dostali médiá vopred, a dodal: "A to je niečo, čo si zaslúži reflexie v Izraeli."
     

"Pretože povedzme to jasne: status quo v Predjordánsku a v Gaze nie je udržateľný. Nemôžeme si dovoliť odvrátiť sa od tohto úsilia - nie keď rakety dopadajú na nevinných Izraelčanov alebo taký veľký počet palestínskych detí zomiera v Gaze," povedal Obama týždeň pred návštevou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome.
     

"Pokým budem prezidentom, budem obhajovať princíp, že Izraelčania, Palestínčania, región a svet budú spravodlivejší a bezpečnejší s dvoma štátmi žijúcimi bok po boku, v mieri a bezpečí," pokračoval Obama.
     

Americký prezident, ktorý by sa mal stretnúť s Netanjahuom v Bielom dome 1. októbra, vyhlásil, že USA sa nikdy nevzdajú snahy o arabsko-izraelský mier. Povedal, že násilie na Blízkom východe by malo vyliečiť kohokoľvek z ilúzie, že arabsko-izraelský konflikt je hlavným zdrojom problémov regiónu, napísala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies