Obama príde naprávať napäté vzťahy s Indiou

NETKY.SK • 24 Január 2015, 09:30 • 2 min
Obama príde naprávať napäté vzťahy s Indiou

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama v nedeľu pricestuje na trojdňovú návštevu Indie, kde sa bude snažiť prispieť k uvoľneniu napätia, ktoré v posledných rokoch poznačilo vzťahy medzi krajinami označovanými za dve najväčšie demokracie sveta.

slovakia

left justify in out

Indického premiéra Narendru Modiho ešte minulú jeseň privítali vo Washingtone, pozvanie Obamu ako prvého amerického lídra v dejinách na oslavy indického Dňa republiky však Biely dom údajne zaskočilo. Sviatok pripomínajúci prvú indickú ústavu z roku 1950 pripadá na pondelok, zatiaľ čo zvyšok programu tvoria bilaterálne rokovania s Modim, ekonomický summit či prehliadka svetoznámeho mauzólea Tádž Mahál. Obama sa stane prvým prezidentom USA, ktorý počas pôsobenia vo funkcii navštívil Indiu dvakrát. V roku 2010 sa v krajine zúčastnil takisto na ekonomickom summite.

 

India a USA už dávnejšie deklarovali záujem budovať strategické partnerstvo ako protiváhu narastajúceho vplyvu Číny. Washington však v uplynulých rokoch Indom zazlieval obchodné bariéry ako aj údajné porušovanie zásad ochrany duševného vlastníctva, zatiaľ čo v roku 2013 vzťahy narušilo ponižujúce zaobchádzanie amerických orgánov s vysokopostavenou indickou diplomatkou v New Yorku. Samotnému Modimu v roku 2005 Američania odmietli udeliť víza v súvislosti s nepokojmi v štáte Gudžarát, kde o tri roky skôr zahynulo vyše 1000 ľudí pri nábožensky motivovaných nepokojoch. Terajší premiér bol totiž vtedy šéfom samosprávy v Gudžaráte a podľa kritikov neurobil nič pre zastavenie násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona