Obama pricestoval na summit Severoatlantickej aliancie

NETKY.SK • 19 November 2010, 13:08 • 2 min
Obama pricestoval na summit Severoatlantickej aliancie

Obama pricestoval na summit Severoatlantickej aliancie - Politika Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes do portugalskej metropoly Lisabon na dvojdňový summit NATO, na ktorom bude jednou z hlavných tém jeho stratégia v Afganistane. Obama absolvu

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes do portugalskej metropoly Lisabon na dvojdňový summit NATO, na ktorom bude jednou z hlavných tém jeho stratégia v Afganistane.
      Obama absolvuje rozhovory s portugalskými predstaviteľmi pred tým, ako sa zúčastní na otváracom zasadnutí summitu. V sobotu sa stretne s afganským prezidentom Hámidom Karzajom a zúčastní sa na krátkom summite EÚ-USA, po ktorom sa vráti do Washingtonu.
      Predstavitelia USA dnes zdôraznili, že NATO je pripravené začať odovzdávať zaisťovanie bezpečnosti v Afganistane miestnym bezpečnostným silám v budúcom roku s cieľom stiahnuť väčšinu zahraničných vojakov v roku 2014. Viacerí činitelia NATO i Pentagónu však pochybujú, že sa to podarí v tomto termíne vzhľadom na rastúce ohrozenie slabej afganskej vlády zo strany vzbúrencov Talibanu.
      Očakáva sa, že členské krajiny NATO na summite podporia cieľ odovzdania bezpečnostnej kontroly Afgancom do konca roku 2014. Mali by tiež prisľúbiť dlhodobú podporu stredoázijskej krajine, zameranú na výcvik bezpečnostných síl a rozvoj.
      Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v Lisabone povedala, že Spojené štáty a NATO počúvajú a zohľadňujú argumenty Karzaja, ktorý stanovil cieľ roku 2014.
      Obama v rozhovore pred summitom povedal, že znižovanie počtu amerických vojakov v Afganistane sa začne v júli 2011, a zopakoval podporu snahy o zmierenie medzi afganskou vládou a vzbúrencami, ak sa vzdajú násilia, prerušia styky s al-Káidou a akceptujú ústavu. "Toto zmierenie sa začína dialógom so vzbúreneckými silami a musia ho viesť samotní Afganci," zdôraznil pre španielsky denník El País.
      Ministerstvo obrany USA vo štvrtok uviedlo, že termín konca roku 2014 je len "ašpiráciou" a cieľ zaisťovania bezpečnosti afganskými silami dovtedy nemusí byť dosiahnutý všade v Afganistane.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies