Obama pricestoval na dvojdňovú návštevu Argentíny, chce reštartovať diplomatické vzťahy

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 10:00 • 2 min
Obama pricestoval na dvojdňovú návštevu Argentíny, chce reštartovať diplomatické vzťahy

BUENOS AIRES - Americký prezident Barack Obama pricestoval v noci nadnes na dvojdňovú návštevu Argentíny, počas ktorej chce "reštartovať" diplomatické vzťahy po rokoch úradovania ľavicovej prezidentky Cristiny Fernándezovej. Tú vlani v decembri vystriedal nový stredopravý prezident Mauricio Macri.

slovakia

left justify in out

"Prezident Macri si uvedomuje, že sme v novej ére (vzťahov) a že sa musíme pozerať do budúcnosti," povedal Obama pred príletom do Buenos Aires. Počas osemročnej vlády exprezidentky Fernándezovej, ktorá sa orientovala na spoluprácu s blokom latinskoamerických ľavicových krajín, ale aj s Iránom a Čínou, vzťahy medzi USA a Argentínou ochladli.

 

Nový, propodnikateľsky naladený prezident Macri v priebehu prvých 100 dní vo funkcií realizoval sériu liberálnych ekonomických reforiem s cieľom prilákať zahraničných investorov. Argentína však napriek tomu zápasí s vysokou infláciou a deficitom. Spojené štáty ponúkli Macriho administratíve pomoc pri oživení ekonomiky a spolu s Obamom do Buenos Aires pricestovala aj početná delegácia podnikateľov.

 

Posledná návšteva amerického prezidenta v Argentíne sa uskutočnila v roku 2005, keď do Buenos Aires pricestoval Obamov predchodca v Bielom dome George W. Bush. Proti Obamovej návšteve v Argentíne plánujú protestovať stúpenci tamojších ľavicových strán, ktoré vystupujú proti zbližovaniu s Washingtonom.

 

Emócie vyvolávaj aj fakt, že Obamova cesta sa uskutočňuje na 40. výročie prevratu, ktorým sa v Argentíne ujala moci pravicová vojenská junta, spočiatku podporovaná aj Spojenými štátmi. Vojenský režim spustil krvavé politické represie, tzv. špinavú vojnu, ktorá si vyžiadala tisíce obetí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies