Obama pricestoval do Laosu ako prvý úradujúci prezident USA

NETKY.SK • 6 September 2016, 08:38 • 2 min
Obama pricestoval do Laosu ako prvý úradujúci prezident USA

VIENTIAN - Barack Obama sa stal dnes prvým úradujúcim americkým prezidentom, ktorý prišiel na návštevu izolovaného vnútrozemského štátu Laos v juhovýchodnej Ázii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu pricestoval dnes do laoského hlavného mesta Vientian na trojdňovú návštevu, ktorej cieľom je uzavrieť temnú kapitolu v spoločnej histórii oboch krajín a znovu vybudovať vzájomnú dôveru.


Obama priletel do Laosu z čínskeho mesta Chang-čou, kde sa zúčastnil na ekonomickom summite krajín skupiny G20.


Obama plánuje v Laose uznať škody spôsobené americkým cezhraničným bombardovaním v čase, keď USA viedli vojnu so susedným Vietnamom.


Podľa očakávania Obama oznámi nový projekt pomoci, ktorý je zameraný na odstránenie desiatok miliónov nevybuchnutých bômb, roztrúsených po laoských dedinách a poliach.


USA v 60. a 70. rokoch 20. storočia zasypávali laoský vidiek bombami, keďže americká vojna vo Vietname sa rozšírila aj cez hranice. Laoská vláda odhaduje, že pri vyše 500.000 leteckých misií bolo vypustených viac ako dva milióny ton munície - jedna bomba každých osem minút, a to deväť rokov.


Malé "bombičky" z približne 80 miliónov kazetových bômb zostali porozhadzované po chudobnom vidieku tak, že zraňovali a zabíjali nič netušiacich ľudí.


Šéf Bieleho domu je jedným z viacerých svetových lídrov, ktorí prídu do krajiny s takmer siedmimi miliónmi obyvateľov, kde komunistický štát s vládou jednej strany prísne kontroluje verejné vyjadrenia. V týchto dňoch sa však Laos dostáva do pozornosti sveta ako hostiteľ výročného stretnutia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Toto združenie sa teraz otvára aj ďalším štátom.


Návšteva je zrejme poslednou cestou Obamu ako prezidenta do juhovýchodnej Ázie, teda do časti sveta, ktorej USA venovali počas jeho výkonu funkcie intenzívnu pozornosť. Obama často navštevoval rôzne kúty ázijsko-tichomorského regiónu, aby tu vytváral protiváhu narastajúcej dominancii Číny.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies