Obama prejavom o stave únie urobil "zásadný krok" k novému nasmerovaniu

NETKY.SK • 27 Január 2011, 08:17 • 2 min
Obama prejavom o stave únie urobil "zásadný krok" k novému nasmerovaniu

Obama prejavom o stave únie urobil "zásadný krok" k novému nasmerovaniu

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama urobil svojím dnešným prejavom o stave únie "zásadný krok" k novému nasmerovaniu svojej administratívy, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      Obamov prejav bol výzvou pre zákonodarcov, aby sa popasovali s ekonomickými a rozpočtovými problémami, prekonávajúc pritom stranícke rozdiely.
      Kým v otázke prístupu k riešeniam zostávajú medzi Obamom a republikánmi, s ktorými teraz prezident zdieľa moc, veľké rozdiely, šéf Bieleho domu urobil niekoľko pozoruhodných ústupkov. Ostatných vyzval, aby ich robili tiež.
      Prezident v prejave, poznačenom smútkom z nedávnej streľby v Arizone, spojil výzvu na rozpočtové obmedzenia so žiadosťou o viac amerických inovácií, aby to Spojeným štátom umožnilo väčšiu konkurencieschopnosť v rámci svetovej ekonomiky.
      "Pravidlá sa zmenili," konštatoval Obama s tým, že Spojené štáty nesmú zaostať za inými rýchlo rastúcimi ekonomikami, ako sú Čína a India.
      Obama, ako aj republikáni, ktorí sa teraz dostali k moci, si vymedzili súperiace politické témy, ktoré si ponesú do prezidentských volieb v roku 2012.
      Signály o oživovaní ekonomiky dali obom stranám (demokratom a republikánom) príležitosť pozerať vpred, a nie späť - na ekonomický chaos v spätnom zrkadle.
      "Teraz, keď je to najhoršie z hospodárskeho poklesu prekonané, musíme čeliť skutočnosti, že naša vláda míňa viac, než dostáva," povedal šéf Bieleho domu.
      Obamov "zoznam želaní" zahŕňa nové vládne investície v oblasti vzdelávania, budovanie infraštruktúry, ako sú cesty a mosty, a takisto viac trhy otvárajúcich zmlúv s inými krajinami.
      Zároveň Obama prisľúbil kroky na zníženie deficitu vrátane päťročného zmrazenia niektorých programov v rámci domácej politiky. Republikáni si robili žarty z Obamovho konceptu investícií a tvrdili, že prezident chce iba pokračovať v dlhodobom míňaní.
      Zápas s dlhom USA za 14 biliónov dolárov postavili republikáni do centra svojej agendy, pričom začnú s väčšími škrtmi a skôr, než Obama prisľúbil.
      Tento cieľ korešponduje s názormi hnutia Tea Party v rámci republikánskych radov. Republikáni tvrdia, že zvládnutie prudkého rastu deficitu, a nie zvyšovanie dlhu, privedie ekonomiku späť na cestu rastu a vyvolá zvyšovanie počtu pracovných miest v súkromnom sektore.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies