Obama predstavil rozpočet na rozpočtový rok 2016

NETKY.SK • 3 Február 2015, 08:55 • 2 min
Obama predstavil rozpočet na rozpočtový rok 2016

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama predstavil rozpočet na rozpočtový rok 2016 v sume 3,99 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Americký prezident v návrhu rozpočtu počíta so sériou programov, ktoré majú pomôcť Američanom so stredne vysokým príjmom. Obama chce zdroje na tieto programy získať prostredníctvom vyšších daní pre firmy a bohatých jednotlivcov. Rozpočet musí prerokovať a schváliť americký Kongres. Rozpočet počíta s deficitom vo výške 474 mld. USD. Je teda podľa ekonómov v udržateľnej výške, keďže predstavuje 2,5 % hrubého domáceho produktu USA.

 

Návrh sa stretol s nesúhlasom republikánov, napríklad v oblasti daňovej reformy, či výdavkov na infraštruktúru. "Viem, že sú republikáni, ktorí s mojou koncepciou nesúhlasia. Povedal som to už skôr: ak majú iné nápady ako udržať USA v bezpečí, podporiť ekonomiku a zároveň pomôcť rodinám zo strednej triedy, aby mali pocit určitej ekonomickej istoty, privítam ich myšlienky,“ vyhlásil Obama. 

 

Rozpočet počíta so znížením rozpočtového deficitu USA o približne 1,8 bil. USD počas nasledujúcich desiatich rokov. Tento cieľ chce Obama dosiahnuť prostredníctvom zdravotníckej a daňovej reformy a taktiež pomocou zmien v imigračnej politike. Táto prognóza však počíta s republikánskou podporou, čo je nepravdepodobné. Podľa predsedu americkej Snemovne reprezentantov, republikána Johna Boehnera, predložil prezident Obama návrh, ktorý zvyšuje dane a výdavky a poškodzuje strednú triedu. 

 

Kabinet prezidenta Obamu predpokladá, že miera nezamestnanosti sa bude ďalej znižovať. V roku 2015 by mala dosiahnuť 5,4 %, pričom v súčasnosti je vo výške 5,6 %. Obamova administratíva v rozpočte vyčlenila 14 mld. USD na posilnenie bezpečnosti v kyberpriestore. Návrh rozpočtu tiež vyzýva na schválenie jednorazovej dane vo výške 14 % na doteraz nezdanené zisky amerických firiem, dosiahnuté v zahraničí, pričom jednorazová daň by sa mala dotknúť ziskov v hodnote približne 2,1 bil. USD. Rozpočet tiež počíta s daňou vo výške 19 % na budúce zahraničné zisky spoločností. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies