Obama predstaví stratégiu na boj proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 10 September 2014, 14:03 • 2 min
Obama predstaví stratégiu na boj proti Islamskému štátu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu oficiálne predstaví vôbec prvú ucelenú stratégiu na boj proti sunnitskej extrémistickej skupine Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Mal by to oznámiť na mimoriadnej tlačovej konferencii naplánovanej na stredu večer miestneho času (štvrtok ráno SELČ). O detailoch svojho plánu ešte v utorok informoval členov Kongresu, ktorým oznámil, že na to nepotrebuje ich súhlas. Predpokladá sa, že šéf Bieleho domu nariadi rozsiahle letecké útoky na rôzne ciele v Iraku, pravdepodobne sa to však bude týkať aj Sýrie. Podmienkou má byť fakt, že vybrané miesta následne neobsadia islamistickí militanti z iných skupín a budú ich ovládať takzvaní umiernení povstalci.

 

Obama ešte v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu NBC uviedol, že Spojené štáty "zasiahnu" proti militantom z Islamského štátu. Boj proti ozbrojenej skupine podľa v utorok zverejneného prieskumu denníka Washington Post podporuje väčšina Američanov. Prieskum zároveň ukázal ďalší pokles Obamovej popularity, keď len 43 percent obyvateľov USA ho aj pre nečinnosť voči islamistom považuje za "slabého lídra". 

 

O téme islamského štátu medzitým v stredu priamo v Iraku rokuje aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý tam pricestoval v rámci svojho ďalšieho turné po Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies