Obama predstaví obmedzenia odpočúvania

NETKY.SK • 17 Január 2014, 07:00 • 2 min
Obama predstaví obmedzenia odpočúvania

WASHINGTON - Prezident USA Baracka Obamu v piatok oznámi obmedzenie sledovacích programov, na ktorých kontroverzné fungovanie v polovici minulého roka upozornil bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa okrem iného aj posilnenie súkromia pre zahraničných občanov vrátane oklieštenia odpočúvania spojeneckých zahraničných lídrov. Cieľom Bieleho domu je posilniť dôveru verejnosti vo veci rešpektovania osobných slobôd.

Snowden v júni 2013 vyvolal rozruch prezradením sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a po niekoľkotýždňovom ukrývaní sa na jednom z moskovských letísk napokon v auguste dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí. Snowden bol jedným z favoritov na zisk minuloročnej Sacharovovej ceny udeľovanej EP za slobodu myslenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies