Obama predniesol pred Pentagónom prejav k 11. septembru, bol aj optimistický

NETKY.SK • 12 September 2014, 07:00 • 2 min
Obama predniesol pred Pentagónom prejav k 11. septembru, bol aj optimistický

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama predstúpil pred americký ľud šesťkrát s posolstvom na smutné výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001. Zakaždým prispôsobil prejav tomuto dňu, pričom zdôrazňoval témy ako služba, tolerancia, zmierenie.

slovakia

left justify in out

Tento rok pod vplyvom hrozby zo strany militantnej organizácie Islamský štát (IS) mala Obamova rétorika v Pentagóne menej triumfálny tón, ale napriek tomu spomenul dôvody na optimizmus. Obama dnes predniesol krátky prejav pri pamätníku 11. septembra v Pentagóne, sídle amerického ministerstva obrany pri metropole Washington, informovala agentúra AP.

 

"Trinásť rokov po tom, čo sa nás prízemné a nenávistné duše pokúsili zničiť, stojí Amerika vztýčene a hrdo," povedal prezident. Šéf Bieleho domu nespomenul nový plán svojej administratívy na vystupňovanie vojenských a diplomatických akcií proti Islamskému štátu. Namiesto toho pripomenul Američanom, že "odteraz o tri mesiace sa skončí naša bojová misia v Afganistane". 
      

V prejave k národu deň pred výročím 11. septembra však Obama priznal: "Nemôžeme vymazať každú stopu zla z tohto sveta a malá skupina vrahov má schopnosť veľmi ublížiť. Tak to bolo pred 11. septembrom a tak je to aj dnes." V americkej verejnosti silnejú obavy z islamského extrémizmu. Šiesti z desiatich Američanov sa teraz veľmi obávajú nárastu islamského extrémizmu vo svete, čo je najväčší podiel od roku 2007, uvádza nový prieskum agentúry Pew Research Center.
      

Dnes niekoľko minút pred 09.00 h miestneho času Obama vyšiel z Bieleho domu spolu s manželkou Michelle a viceprezidentom Joeom Bidenom, aby si minútou ticha pripomenuli 13. výročie teroristických útokov v New Yorku, štáte Pensylvánia a v Pentagóne - hneď na druhej strane rieky Potomac. Množstvo zamestnancov sa pripojilo k Obamovcom a Bidenovi na Južnom trávniku Bieleho domu a pod sčasti zamračenou oblohou vzdali tichom hold obetiam. Odtiaľ sa prezident a jeho spoločníci vybrali do Pentagónu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona