Obama: Pred 35 rokmi som ja sám mohol byť Trayvonom Martinom (†17)

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 06:23 • 2 min
Obama: Pred 35 rokmi som ja sám mohol byť Trayvonom Martinom (†17)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa dnes prvý raz verejne vyjadril k prípadu zastreleného černošského tínedžera po tom, ako súd na Floride oslobodil strelca - člena susedskej hliadky.

slovakia

left justify in out

Obama po streľbe na Trayvona Martina povedal, že keby mal syna, vyzeral by ako tento zabitý tínedžer. "Iný spôsob, ako to vyjadriť, je, že ja sám som pred 35 rokmi mohol byť Trayvonom Martinom," uviedol šéf Bieleho domu na neohlásenom brífingu.

 

George Zimmerman, dobrovoľník v susedskej hliadke, vlani zastrelil neozbrojeného 17-ročného černošského mladíka Trayvona Martina. Tvrdil, že pri nočnej konfrontácii konal v sebaobrane. Na úrovni štátu Florida ho oslobodili spod obžaloby z vraždy druhého stupňa a porota sa vyhla tomu, aby prípad posudzovala ako zabitie. Obama poznamenal, že z prípadu sa treba poučiť. Národ potrebuje akési "hľadanie duše" - zaoberať sa spôsobmi, ako vylepšiť postavenie mladých Afroameričanov, preskúmať štátne a miestne zákony, či nepodporujú také konfrontácie, ako bola tá na Floride.

"Ako sa z toho môžeme poučiť a pohnúť pozitívnym smerom?" spýtal sa Obama. Podľa neho sa však vzťahy medzi rasami v Spojených štátoch zlepšili. Objasnil, že keď sa díva na svoje dcéry a ich interakciu s priateľmi, je to lepšie, ako to bolo v jeho časoch. "Sú lepší, ako sme boli my." V Spojených štátoch veľmi sledovaný prípad streľby viedol k diskusii o rasovom kontexte a o amerických zákonoch o sebaobrane. Zastrelený tínedžer bol černochom. Obama, ktorý je prvým Afroameričanom zvoleným za prezidenta USA, sa len zriedkavo vyjadruje na rasovú tému. Šéf Bieleho domu sa vyhol právnym detailom prípadu. Povedal, že už sa vyjadrila porota a takýmto spôsobom americký systém pracuje.

Podľa Obamu sa treba zblízka pozrieť na niektoré zákony štátu a miestne zákony, či nie sú navrhnuté takým spôsobom, že možno podporujú istý druh takej konfrontácie, aká viedla k Martinovej smrti. Americký prezident vyslovil pochybnosti, či naozaj podporuje pokoj a bezpečnosť zákon, ktorý vysiela posolstvo, že ak je niekto ozbrojený, "má právo použiť tieto strelné zbrane", dokonca aj ak existuje spôsob, ako sa z tejto situácie dostať. Zapochyboval o tom, či by aj Trayvon Martin mohol použiť strelnú zbraň na sebaobranu - rovnako ako Zimmerman - keby bol ozbrojený a cítil sa ohrozený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies