Obama pozval rodiny Jesseho Owensa a spol.

NETKY.SK • 29 September 2016, 11:07 • 2 min
Obama pozval rodiny Jesseho Owensa a spol.

WASHINGTON - Administratíva Baracka Obamu sa rozhodla napraviť 80 rokov starú krivdu - do Bieleho domu pozvala pozostalých po Jessem Owensovi a ďalších 17 afroamerických členoch výpravy z olympijských hier 1936 v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Tí sa po návrate z Nemecka na rozdiel od svojich krajanov bielej pleti nedočkali žiadneho prejavu uznania od vtedajšej hlavy štátu Franklina Roosevelta. Prijatie sa uskutoční vo štvrtok. Pozvanie dostali aj Tommie Smith a John Carlos, medailisti z behu na 200 m z OH 1968 v Mexiku, ktorí pri dekorovaní najlepších vztýčili ruky so zovretými päsťami v čiernych rukaviciach, čo bol symbol hnutia Black Power za práva černochov v USA. Vedenie výpravy ich vtedy poslalo predčasne domov. Olympijský výbor USA (USOC) zlatého Smitha a bronzového Carlosa pozval na odovzdávanie cien pre najúspešnejších olympionikov v uplynulom roku. Obaja rebeli boli doteraz zo strany USOC prehliadaní.


Jesse Owens v nemeckom Berlíne získal štyri zlaté medaily, čo bol úder do tváre nacistickej ideológie Adolfa Hitlera na prahu najväčšieho vojnového konfliktu všetkých čias. Skvelý šprintér a skokan do diaľky si napriek tomu po návrate do segregovanej krajiny dlho nevedel nájsť prácu a prezident Roosevelt mu ani nezablahoželal. Do Bieleho domu ho pozval až Gerald Ford v roku 1976, ktorý mu udelil Prezidentskú medailu slobody.
Sedemnásť Afroameričanov získalo v Berlíne 14 z 56 medaií USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies