Obama pozval lídrov krajín Perzského zálivu na rokovania do Camp Davidu

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 10:35 • 2 min
Obama pozval lídrov krajín Perzského zálivu na rokovania do Camp Davidu

WASHINGTON - Zástupcovia šiestich členských štátov Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) sa v máji v Camp Davide stretnú s americkým prezidentom Barackom Obamom. Informoval o tom dnes washingtonský Biely dom.

slovakia

left justify in out

Do víkendového sídla amerických prezidentov pricestujú 14. mája predstavitelia Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Ománu, Kataru a Bahrajnu, ktoré - ako štáty s prevahou obyvateľstva hlásiacou sa k sunnitskej vetve islamu - znepokojili rokovania s prevažne šiitským Iránom, podporujúcim v regióne ozbrojené skupiny v Libanone, pásme Gazy a ďalších oblastiach.

 

Deň pred rokovaniami v Camp Davide Obama uvíta svojich hostí vo Washingtone.

V noci nadnes Obama absolvoval telefonický rozhovor s saudskoarabským kráľom Salmánom, s ktorým sa zhodli, že ich spoločným cieľom je dosiahnuť trvalú stabilitu v Jemene. Obaja politici súčasne podporili prerokúvaný návrh na politické riešenie tamojšieho konfliktu, ktoré presadzuje OSN. Saudská Arábia pritom v Jemene už vojensky zasiahla.

 

O plánoch pozvať lídrov spomenutých arabských štátov do Camp Davidu Obama hovoril už 4. apríla. Za hlavnú tému rokovaní označil podobu budúcej konečnej dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú má šestica mocností s Iránom uzavrieť do konca júna. Obama však vtedy nestanovil, na aký termín lídrov GCC pozve.

 

Väčšina západných i arabských krajín regiónu zmluvu privítala, ale jej veľkým kritikom zostáva Izrael, ktorý sa obáva, že dohoda s Iránom bude mať skôr opačný účinok a povedie k posilneniu jadrových kapacít Iránu a k možnej výrobe jadrovej bomby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies