Obama požiadal o urýchlené dokončenie reforiem Wall Street

NETKY.SK • 20 August 2013, 12:00 • 2 min
Obama požiadal o urýchlené dokončenie reforiem Wall Street

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v pondelok zvolal do Washingtonu vrcholných predstaviteľov americkej finančnej regulatívy a požiadal ich o urýchlenie potrebných reforiem.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Biely dom. Stretnutia s prezidentom sa zúčastnili predstavitelia centrálnej banky (Fed), Úradu na finančnú ochranu spotrebiteľov, Federálnej vkladovej poisťovne a ďalších úradov, po odchode z Bieleho domu však novinárov o priebehu stretnutia neinformovali. 

"Prezident predstaviteľov regulačných orgánov pochválil za ich prácu, zdôraznil však nutnosť urýchleného dokončenia dôležitých zostávajúcich súčastí reformy Wall Street, v snahe predísť opakovaniu finančných škôd, ktoré viedli k veľkej recesii," informoval úrad prezidenta v písomnom stanovisku. Hovorca Bieleho domu tiež pred stretnutím prízvukoval, že je dôležité, aby nezávislé regulačné úrady odolali tlaku veľkých bánk na zmiernenie pravidiel. Zákonom vyžadované reformy sú totiž predmetom intenzívneho lobingu zo strany firiem pôsobiacich na Wall Street, ktoré chcú nové pravidlá upraviť vo svoj prospech. 

V septembri to bude päť rokov od bankrotu investičnej banky Lehman Brothers, pád ktorej dramaticky otriasol trhmi a považuje sa za najhorší moment finančnej krízy. Americký Kongres v reakcii naň v roku 2010 prijal reformný zákon, ktorý predpisuje množstvo nových pravidiel vrátane zavedenia nového dohľadu nad masívnym trhom so swapovými úvermi, hypotékami a finančnými produktmi pre spotrebiteľov ako aj nad veľkými nebankovými finančnými subjektmi. Regulátori zatiaľ zrealizovali asi 40 percent požadovaných opatrení, viacero termínov však nedodržali pre problematickú vzájomnú koordináciu a snahy o zváženie pripomienok zo strany finančného sektora, spotrebiteľských organizácií, Kongresu a iných. Republikánski poslanci v Kongrese tiež tvrdia, že reforma banky zavaľuje priveľkým množstvom nových požiadaviek, čo by sa mohlo odraziť v zníženej dostupnosti úverov v krajine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies