Obama požiadal Kongres o dodatočné prostriedky na boj proti vírusu zika

NETKY.SK • 8 Február 2016, 16:37 • 2 min
Obama požiadal Kongres o dodatočné prostriedky na boj proti vírusu zika

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama požiadal Kongres, aby vyčlenil núdzovú dotáciu vo výške viac než 1,8 miliardy dolárov na pomoc pri boji proti vírusu zika. Oznámil to dnes Biely dom.

slovakia

left justify in out

Požadované finančné zdroje by sa podľa Bieleho domu mali použiť na posilnenie programu na kontrolu šírenia komárov, urýchlenie vývoja vakcíny, vývoj testov na diagnostikovanie vírusu a na podporu tehotných žien z nízkopríjmových skupín, píše agentúra AP.


"Momentálne sme si vedomí toho, že pre tehotné ženy a ženy uvažujúce o dieťati vzniká značné riziko," povedal Obama v dnes odvysielanom rozhovore pre televíznu stanicu CBS. Zdôraznil však, že by v tejto súvislosti nemala nastať panika.


Nakazenie vírusom zika, ktorý sa prenáša komármi, sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, prípadne zápalom očných spojiviek. Tieto symptómy však odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa.


Novorodencom však vírus, rýchlo sa šíriaci americkým svetadielom, podľa domnienok vedcov a lekárov pravdepodobne spôsobuje aj rôzne poruchy. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona