Obama požiada Kongres o nové povolenie použiť vojenskú silu proti IS

NETKY.SK • 6 November 2014, 07:35 • 2 min
Obama požiada Kongres o nové povolenie použiť vojenskú silu proti IS

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama požiadal v stredu Kongres, aby s ním spolupracoval a schválil nové povolenie na použitie vojenskej sily proti organizácii Islamský štát (IS), ktoré nahradí pôvodné povolenie, odhlasované krátko po útokoch z 11. septembra 2001 proti Spojeným štátom.

slovakia

left justify in out

Obama na tlačovej konferencii po zdrvujúcej porážke svojej Demokratickej strany v utorkových voľbách vyhlásil, že nové povolenie na použitie vojenskej sily je jednou z mála záležitostí, v ktorých bude žiadať Kongres o spoluprácu - ešte predtým, ako v januári začne zasadať nový Kongres. Prezident vysvetlil, že cieľom je aktualizovať povolenie prispôsobené boju proti medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida, aby sa dalo lepšie uplatňovať v súčasnej misii proti extrémistom z IS v Iraku a Sýrii.
      

Rozhovory o tejto otázke sa začnú už v piatok, keď Obama podľa svojich slov bude kongresových lídrov na stretnutí v Oválnej pracovni informovať o boji proti IS. Obama dodal, že chce, aby sa proces vypracovávania nového povolenia začal už teraz, ale ukončia ho možno až na budúci rok, keď zasadne nový Kongres a aj Senát ovládnu republikáni.
      

"Som si istý, že to dokážeme," vyjadril sa Obama, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Obama ďalej vyhlásil, že je "ešte príliš skoro" povedať, či USA a ich koalícia víťazia v boji proti extrémistom z IS v Iraku a Sýrii.
      

Donedávna Biely dom citoval povolenie Kongresu z roku 2001, ktoré umožňovalo viesť vojnu proti teroristom zodpovedným za útoky z 11. septembra a ktoré bolo aj právnym základom pre nálety proti IS v Sýrii. Obamova administratíva sa takisto odvolávala na žiadosť irackého lídra, aby USA zaútočili na tamojšie ciele IS, a túto žiadosť uvádzala ako oprávnenie na útoky v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona