Obama povolil tajnú pomoc Spojených štátov pre sýrskych povstalcov

NETKY.SK • 2 August 2012, 06:48 • 2 min
Obama povolil tajnú pomoc Spojených štátov pre sýrskych povstalcov

Obama povolil tajnú pomoc Spojených štátov pre sýrskych povstalcov - Politika Prezident Barack Obama podpísal tajné nariadenie, ktorým povoľuje podporu Spojených štátov pre sýrskych povstalcov, snažiacich sa zvrhnúť prezidenta Bašára Asada a jeho vládu. I

slovakia

left justify in out

img

Prezident Barack Obama podpísal tajné nariadenie, ktorým povoľuje podporu Spojených štátov pre sýrskych povstalcov, snažiacich sa zvrhnúť prezidenta Bašára Asada a jeho vládu. Informovali o tom v stredu americké zdroje oboznámené so záležitosťou.
      Obamovo nariadenie, schválené ešte začiatkom tohto roka, do veľkej miery povoľuje CIA (americkej Ústrednej spravodajskej službe) a ďalším americkým službám, aby poskytovali rozsiahlu podporu, ktorá pomôže povstalcom zosadiť Asada.
      Toto nariadenie a ďalší vývoj naznačujú posun smerom k silnejúcej, aj keď obmedzenej podpore ozbrojených odporcov Asada - tento posun cítiť najmä po tom, čo sa Bezpečnostná rada OSN minulý mesiac nedokázala dohodnúť na prísnejších sankciách proti vláde v Damasku.
      Biely dom zatiaľ otvorene neposkytuje bojové zbrane sýrskym povstalcom, hoci niektorí spojenci Spojených štátov to robia.
      Americkí a európski predstavitelia uviedli, že v posledných niekoľkých týždňoch vidieť značné zlepšenie v súdržnosti a účinnosti sýrskych povstaleckých skupín. Toto zlepšenie má aj vplyv na výrazne zmenené hodnotenie povstalcov západnými predstaviteľmi, ktorí predtým charakterizovali Asadových odporcov ako neorganizovanú, takmer chaotickú masu ľudí.
      Nie je známe, kedy presne Obama podpísal nariadenie pre tajné služby, o ktorého existencii nebola doteraz zverejnená žiadna informácia.
      Presný rozsah tajnej podpory, ktorú môžu tajné služby ako CIA poskytovať povstalcom, tiež nie je známy.
      Hovorca Bieleho domu Tommy Vietor odmietol túto záležitosť komentovať.
      Zdroje z americkej vlády pripustili, že na základe tohto prezidentského nariadenia spolupracujú Spojené štáty s tajným veliteľským centrom, ktoré riadi Turecko a jeho spojenci.
      Tlačová agentúra Reuters už minulý týždeň informovala, že Turecko, spolu so Saudskou Arábiou a Katarom, založilo tajnú základňu neďaleko sýrskej hranice, ktorá má pomôcť nasmerovať dôležitú vojenskú a komunikačnú podporu do rúk Asadových odporcov.
      Toto "nervové centrum" sa nachádza v meste Adana na juhu Turecka, približne 100 kilometrov od sýrskej hranice. Iba osem kilometrov od Adany, pri meste Incirlik, je základňa amerických vzdušných síl, kde sú rozmiestnené veľké počty amerických vojakov a príslušníkov amerických tajných služieb.
      Agentúra Reuters v stredu priniesla aj oficiálnu správu amerického ministerstva zahraničných vecí, že Obamova vláda vyčlenila 25 miliónov dolárov na pomoc sýrskym povstalcom, hoci pomoc je obmedzená iba na nebojové dodávky, napríklad na komunikačné vybavenie vrátane kódovaných vysielačiek. Obamova administratíva uviedla, že stupňuje svoju nebojovú pomoc rozdrobenej sýrskej opozícii.
      Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že vyčlenilo ďalších 64 miliónov na humanitárnu pomoc sýrskemu ľudu, ktorej súčasťou sú aj príspevky od Svetového potravinového programu OSN (WFP), Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) a ďalších humanitárnych organizácií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies