Obama potvrdil, že USA zvažujú nové formy nátlaku na Asadov režim

NETKY.SK • 15 Február 2014, 09:14 • 2 min
Obama potvrdil, že USA zvažujú nové formy nátlaku na Asadov režim

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že zvažuje nové možnosti nátlaku na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

Obama to uviedol počas prijatia jordánskeho kráľa Abdalláha, ktorého krajine sľúbil finančnú pomoc, aby lepšie zvládala prílev utečencov zo susednej Sýrie. 
      

Schôdzka štátnikov sa uskutočnila v rezidencii Sunnyland v púštnej oblasti Kalifornie. Hlavným bodom ich rokovania bola občianska vojna v Sýrii. Obama na stretnutí s novinármi uviedol, že neočakáva, že sa vojenský konflikt podarí vyriešiť rýchlo a v dohľadnom čase. Podľa neho je nevyhnutné podniknúť okamžité kroky na zabezpečenie humanitárnych operácií a ich hladký priebeh.

"Existujú ďalšie možnosti, ktoré by sme mohli uplatniť, aby sa vyvinul väčší tlak na Asadov režim. Budeme spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami, aby sme sa pokúsili dospieť k diplomatickému riešeniu," dodal Obama, ktorý však nespresnil, aké nové opatrenia voči Asadovi sú predmetom diskusií.   

Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov Biely dom údajne zvažuje dodávky zbraní sýrskym povstalcom, aby tak donútil Damask k väčšej ústretovosti k rokovaniam. Obama oznámil, že USA majú v úmysle poskytnúť Jordánsku záruky na pôžičku vo výške jednej miliardy dolárov, ktorá mu má pomôcť lepšie čeliť náporu utečencov zo Sýrie, odkiaľ ich do Jordánska prišlo už viac ako 600.000, a prekonať aj ďalšie ekonomické problémy.

Podľa Obamu Spojené štáty okrem toho o ďalších päť rokov predĺžia zmluvu, ktorá Jordánsku zaručuje každoročne poskytovanú finančnú pomoc. V súlade s teraz platnou zmluvou, ktorej platnosť sa skončí v septembri, Ammán dostáva ročne od USA 660 miliónov dolárov. Obama dnes neoznámil objem finančných prostriedkov, o ktoré chce Kongres požiadať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies