Obama potvrdil vytlačenie IS z Mósulskej priehrady, vyzval politikov na jednotu

NETKY.SK • 19 August 2014, 06:52 • 2 min
Obama potvrdil vytlačenie IS z Mósulskej priehrady, vyzval politikov na jednotu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama predpokladá, že nálety na pozície militantov z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku sa tak skoro neskončia.

slovakia

left justify in out

"Bude to nejaký čas trvať. Nemalo by byť pochýb o tom, že armáda Spojených štátov bude aj naďalej vykonávať obmedzené úlohy, ktoré som povolil," povedal Obama v pondelok na tlačovej konferencii vo Washingtone, kam sa deň predtým neplánovane vrátil z dovolenky na ostrove Martha's Vinyard.
      

Podľa Obamu naďalej ide o zatlačenie extrémistov s cieľom chrániť Američanov a americké zariadenia. Vláda sa na stratégii v Iraku dohodla s Kongresom a bude tak robiť aj v nadchádzajúcich týždňoch. Obama zároveň znova jednoznačne vylúčil opätovné vyslanie amerických vojakov do Iraku.
      

Prezident ďalej potvrdil, že kurdské a iracké sily s americkou vzdušnou podporou opäť získali kontrolu nad strategicky dôležitou Mósulskou priehradou, ktorej zničenie by si vyžiadalo tisíce životov a ohrozilo by aj veľvyslanectvo USA v Bagdade. Označil to za "veľký krok vpred" a dôkaz, že dokážu postupovať spoločne.
      

Bojovníci IS obsadili Mósulskú priehradu 7. augusta. Deň nato začali USA s náletmi na ich pozície v severnom Iraku. Do 18. augusta ich uskutočnili 68, z toho 35 na podporu irackej armády v okolí priehrady. Obama vyzval dezignovaného irackého premiéra Hajdára Abádího, aby novú vládu vytvoril zo zástupcov všetkých národnostných menšín. Na irackých politikov apeloval, aby sa neuchýlili opäť k sporom, ktoré rozdelili krajinu. "Vlk je za dverami," varoval Obama narážajúc na IS.
      

Militanti z IS medzitým zverejnili video, v ktorom varujú Spojené štáty, že budú útočiť na Američanov "na akomkoľvek mieste" sveta v prípade, že nálety zasiahnu ich bojovníkov. Vo videu obsahujúcom fotografiu Američana popraveného počas prítomnosti amerických vojakov v Iraku a zábery obetí ostreľovačov sa objaví nápis v angličtine "utopíme vás všetkých v krvi". Ide o prvú vyhrážku svojho druhu, keďže Islamský štát sa doteraz zameriaval na obsadzovaní nových území v Iraku a Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies